Tienduizenden mensen in Nederland, Suriname en op de Nederlandse Antillen vieren vandaag Keti Koti. Een feestdag waarop het Nederlandse slavernijverleden wordt herdacht.
De slavernij werd vandaag precies 156 jaar geleden afgeschaft.
Keti Koti
Tijdens de jaarlijkse terugkerende feestdag Keti Koti (‘verbroken ketenen’) wordt herdacht en gevierd dat Nederland op 1 juli 1863 de slavernij heeft afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Met de afschaffing kwamen ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen vrij.
Herdenking en viering
Vanmiddag wordt Keti Koti onder meer gevierd in Amsterdam. De herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Minister Wouter Koolmees en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema houden een toespraak. Ook de gevolmachtigde ministers van Curaçao, Sint Maarten en Aruba en de ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika zijn aanwezig. Na de bijeenkomst begint het Keti Koti festival, de viering van de afschaffing van de slavernij. Ook in andere steden word het slavernijverleden herdacht.
Het Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam. Tekst gaat verder onder foto.
Nakomelingen van de tot slaaf gemaakte mensen vinden het belangrijk dat de verhalen van hun voorouders worden gedeeld om zo meer stil te staan bij het slavernijverleden. Daarom sprak NOS onder anderen met haarstylist Anoeska Schmidt. Haar voorouders moesten als slaaf werken in Suriname en vluchtten het binnenland in om een nieuw leven op te bouwen. “Ik ben er trots op dat ik afstam van hele krachtige mensen”, laat ze weten.
Tot nu toe werd elke herdenking van Keti Koti eenmalig gesubsidieerd. Ook die van vandaag nog, maar vanaf volgend jaar is er een vast bedrag beschikbaar. Het kabinet vindt het belangrijk ervoor te zorgen dat blijvend bij het slavernijverleden wordt stilgestaan en daarom zet het ook in op een dialoog over het slavernijverleden, en hoe dat nog doorwerkt in de huidige samenleving. “Zo’n dialoog zou zich moeten richten op een bredere erkenning en inbedding van dit gedeelde verleden in onze samenleving”, vindt de betrokken minister Kajsa Ollongren.
Excuses vanuit Amsterdam
Het kabinet heeft nooit officieel excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden. Een grote meerderheid van de gemeenteraad in Amsterdam heeft daarom het stadsbestuur opgeroepen als eerste gemeente excuses te maken. De gemeenteraad eist dat dit volgend jaar gaat gebeuren. Verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink gaf aan hier welwillend tegenover te staan. De gemeente gaat het komende jaar onderzoek doen naar de exacte rol van de hoofdstad in de slavernijgeschiedenis.