Tja, wat is nou beter voor het milieu? Elk jaar een ‘echte’ kerstboom uit de natuur plukken of voor langere tijd een kunstvariant in huis halen?
Sanne Janssen van Milieu Centraal heeft het verlossende antwoord.
Tja, wat is nou beter voor het milieu? Elk jaar een ‘echte’ kerstboom uit de natuur plukken of voor langere tijd een kunstvariant in huis halen?
Sanne Janssen van Milieu Centraal heeft het verlossende antwoord.
En dat antwoord is: het maakt geen klap uit. Wil je een echte, inclusief vallende naalden? Lekker kopen. Ga je liever voor gemak met een opvouwbare nepperd? You go, girl. Het zit hem namelijk niet in de boom zelf, maar in hoever je rijdt voor zo’n groene rakker.
Als je kijkt naar productie, transport en de verwerking achteraf, is de milieu impact van beide bomen te vergelijken met een autorit van vijfentwintig kilometer. Janssen: “Het echte verschil maak je met de manier waarop je de boom gebruikt. Houd je van echte bomen? Neem dan het liefst een huur- of adoptieboom. Negentig procent van die bomen zijn naderhand weer terug te planten en gaan meerdere kerstvieringen mee. Wil je een kunstkerstboom? Investeer dan in een goede, zodat je er echt jaren mee kunt doen.”
Of je de boom nu uit een weiland of het plaatselijke tuincentrum plukt maakt niet uit, als het maar in de buurt van je eigen huis is. “Als je vijftien kilometer moet rijden om je adoptieboom op te pikken, verlies je meteen de milieuwinst. Dan kun je beter gaan voor een ‘gewone’ kerstboom uit de buurt. Lokaal shoppen is echt het beste als het om een kerstboom gaat.”
Kies je voor een kunstboom, dan doe je er goed aan om deze minstens vijf tot tien jaar te blijven gebruiken. Ben je de boom eerder zat of wil je ‘m inruilen voor een ander of groter modelletje? Gooi hem dan niet zomaar op de vuilstort, maar verkoop ‘m tweedehands of breng het gevaarte naar de kringloop. “Een boom die een tweede of derde leven krijgt, is pas écht groen.”
De mooie, groene boom is binnen, maar daar houdt ’t nog niet bij op. Ook de verlichting speelt een rol, vertelt Janssen. “Heb je nog mooie, oude lampjes liggen die je ieder jaar nog in de boom hangt? Check dan of dit gloeilampjes zijn, of ledjes. Dat maakt écht een verschil in stroomverbruik.”
Ook bij de cadeaus onder de boom valt nog wel wat te winnen qua duurzaamheid. “Als je online bestelt, kun je beginnen bij je pakketjes laten afleveren bij een afhaalpunt en deze lopend of met de fiets oppikken. Probeer verder onnodige retourzendingen te voorkomen en probeer ook eens een alternatief cadeautje: geef een ervaring cadeau, of koop iets tweedehands.”
Voorlopig zijn we hier (gelukkig) nog niet, maar die énige kerstboom moet over een paar weken ook weer leeggehaald en opgeborgen worden. Een adoptieboom breng je met pot en al terug, maar wat doe je met een single use kerstboom of kunstboom?
Janssen: “Je kunt een single use kerstboom het beste bij de gemeente afleveren of bij de milieustraat brengen. Probeer traditionele verbrandingen in ieder geval te vermijden. Die dragen veel meer bij aan luchtvervuiling dan de reguliere afvalverwerking.” Een kunstboom krijgt gewoon een enkeltje richting de berging, of gaat naar een nieuwe eigenaar die hem tweedehands op de kop tikt. Opgeruimd staat netjes.
Krijgen we de kriebels van: in je kerstboom verschuilen zich tienduizenden insectenLees ook