Het wordt in de toekomst verplicht om huiskatten te chippen en te registreren. Dat laat minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) aan de Tweede Kamer weten.
Je kat moet straks verplicht worden gechipt en geregistreerd
Wanneer de maatregel wordt ingevoerd, is nog niet bekend.
Gechipt en geregistreerd
Met een chip wordt het makkelijker om vermiste katten terug te vinden. Ook moet de maatregel het aantal zwerfkatten terugdringen. De Dierenbescherming en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de beroepsvereniging voor dierenartsen, reageren enthousiast.
In ons land leven ongeveer 2,9 miljoen huiskatten waarvan er jaarlijks meer dan 60.000 vermist raken. Hoeveel zwerfkatten er zijn is niet precies bekend. De plannen voor een landelijke chip- en registratieplicht worden nu verder uitgewerkt. “Zo zijn er uitdagingen met betrekking tot de financiering voor het opzetten en het onderhouden van het registratiesysteem”, aldus Adema.
Dode vogels
In 2018 kwam D66 met het voorstel voor een chipplicht voor katten. De partij wees er toen op dat minder katten ook minder dode vogels betekent. Ook vroegen 35 gemeenten in een brief aan de Kamer destijds om de chipplicht voor katten verplicht te stellen.
Toenmalig minister Carola Schouten van Landbouw beloofde toen te gaan kijken naar de chipplicht en de kattenproblematiek.
Diergeneeskundige geeft antwoord: hebben katten ook nachtmerries?Lees ookReactie Dierenbescherming
De Dierenbescherming is zeer blij met het besluit van minister Adema. “Een chipplicht voor katten stond bijna 25 jaar met stip bovenaan onze prioriteitenlijst en we hebben er vele gesprekken over gevoerd met het ministerie”, zegt een woordvoerder.
De woordvoerder is echter wel nog wat sceptisch over wanneer de maatregel daadwerkelijk ingevoerd gaat worden. “Eerdere ervaringen laten zien dat dit soort zaken soms wel langer dan een jaar kunnen duren.” Tot die tijd zal worden doorgegaan met de campagne ‘Chip je kat’. “Ongeveer 13 procent van de vermiste katten wordt herenigd met zijn eigenaar. Wacht dus niet met het chippen van je kat totdat het verplicht is”, aldus de organisatie.
Kat kwijt? David en zijn radar vinden 'm terug voor je: 'Werkt van Amsterdam tot Hawaii'Lees ookDumpen in een bos
Ook de KNMvD is enthousiast over de plannen. Een woordvoerder laat weten het positief te vinden dat de minister hiermee aandacht heeft voor dierenwelzijn. “We verwachten dat eigenaren van een gechipte kat hun dier minder snel zullen dumpen in een bos, zoals nu helaas nog weleens voorkomt.”
Over de vraag of iedereen een chip voor zijn kat zal kunnen betalen, maakt de organisatie zich geen zorgen: “Een huisdier brengt nou eenmaal kosten met zich mee. We gunnen iedereen de liefde van een huisdier, maar als je het niet kan betalen kan je er beter niet aan beginnen.
Bovendien zijn er verschillende dierenartsen die de chips gratis of tegen lager tarief willen plaatsen voor mensen met een kleinere portemonnee” , aldus de KNMvD.
Lekker origineel (of juist niet): dit zijn de meest gehoorde kattennamen in NederlandLees ook