Dat melden NRC en tv-programma Zembladonderdag op basis van onderzoek.
Onderzoek
NRC en Zembla lieten de pillen analyseren door een gecertificeerd laboratorium in België. Aanleiding was een eerder labonderzoek, ook op verzoek van beide media.
Daaruit bleek dat de grootste producent van paracetamol ter wereld, het Chinese Anqiu Lu’an Pharmaceutical, grondstof voor paracetamol verkocht die vervuild is met 4-chlooraniline, afgekort PCA. De stof is kankerverwekkend en kan het menselijk DNA aantasten.
Dertig miljoen
De vervuilde grondstof was in het voorjaar van 2019 gemaakt en goed voor zo’n 36 miljoen pillen. Waar ter wereld de partijen zijn beland, was onbekend.
.@nrc en #Zembla lieten elf paracetamolmerken testen, nadat bleek dat de grootste producent ter wereld vervuilde #paracetamol verkocht.
De onderzochte pillen blijken schoon. "Maar welke garantie hebben we voor volgende maand?”https://t.co/2QcwF3Ebgl
Emeritus hoogleraar toxicologie Martin van den Berg (Universiteit Utrecht) concludeert na bestudering van de analyseresultaten dat de onderzochte pillen veilig zijn. “Dat er geen PCA in deze partijen zit, is een gunstig bericht. Maar dat wil niet zeggen dat je niet moet blijven controleren op het PCA-gehalte in paracetamol. Want de volgende keer kan dat anders zijn.”
Controle op pillen
Van den Berg wil een permanente controle op PCA in paracetamol: “Ik pleit ervoor dat de farmaceutische industrie bij iedere batch een routineanalyse doet en rapporteert aan de autoriteiten. Want het is een stof waar we voor moeten zorgen dat-ie onder de norm blijft.”
Mensen kunnen dus veilig paracetamol blijven gebruiken. Die mening wordt ook gedeeld door zowel apothekersorganisatie KNMP als medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek.
Strenge grens
Het lab van de KNMP, het Laboratorium der Nederlandse Apothekers, heeft tabletten paracetamol van negentien verschillende merken onderzocht, maar detecteerde nergens de mogelijk kankerverwekkende stof para-chlooraniline, afgekort PCA.
“De mensen kunnen paracetamol gewoon blijven innemen”, concludeert voorzitter Aris Prins van de KNMP. Tot die slotsom komt ook collegevoorzitter Ton de Boer van het CBG. “Bij paracetamol zijn geen meldingen gedaan van overschrijding van veilige grenzen. Ook vallen alle geteste partijen onder de strenge grens van wat is toegestaan. De risico’s voor de patiënt zijn verwaarloosbaar klein.”