Joe Biden (76) begon gisteren als gedoodverfde winnaar aan het Democratisch verkiezingsdebat, maar zijn concurrenten tikten hem stevig op de vingers. Vooral Kamala Harris (54) pakte Biden hard aan.
Senator Harris raakt Joe Biden precies daar waar het pijn doet tijdens verkiezingsdebat
De tien Democraten willen het in 2020 allemaal als presidentskandidaat opnemen tegen Donald Trump.
‘Het stokje doorgeven’
Het is tijd dat Biden het stokje overdraagt aan “de nieuwe generatie Democraten”, begon Eric Swalwell (38), lid van het Huis van Afgevaardigden uit Californië. Voormalig vice-president Biden zit namelijk al bijna vijftig jaar in de politiek. In 1972 werd hij voor het eerste gekozen als senator voor de staat Delaware. Na die opmerking was Biden nog niet in paniek. “Ik hou het stokje voorlopig nog even vast”, lachte de Amerikaanse politicus ontspannen.
Een periode van ‘fatsoen’
Het debat begon pas echt toen Kamala Harris het woord nam. De senator uit Californië wees Biden op zijn controversiële samenwerkingen, schrijft The New York Times. Zo werkte hij in zijn beginjaren met voorstanders van een rassenscheiding tussen zwarte en witte Amerikanen. Biden noemde dat vorige week volgens The New York Times een periode van “fatsoen”, waarin samenwerking met iemand “met wie je het op bijna alle fronten oneens bent” mogelijk was.
Verplichte busritten
Maar wat Harris het ergst vond, was dat Biden zich in de jaren zeventig had verzet tegen een poging om de diversiteit van scholen te vergroten door kinderen uit andere wijken met bussen te brengen. “Ik zeg niet dat u een racist bent”, zei de senator uit Californië tijdens het tv-debat van NBC. “Maar dit is pijnlijk.”
Lees ook
Democraat Alexandra Ocasio-Cortez (29) is ongekend populair, maar krijgt ook veel tegengas
Burgerrechten
Biden verdedigde zich door zijn harde werk voor de burgerrechten te benadrukken, schrijft The New York Times. Daarnaast benadrukte de senator dat lokale overheden zelf over de busritten moesten kunnen beslissen. Maar ook in zijn eigen staat Delaware hield hij ze tegen. “Hij vond het niet de beste manier om segregatie te voorkomen, een standpunt waar velen het nu mee eens zijn”, zei zijn woordvoerder tegen The Washington Post.
Harris zat zelf in die bus
Zelf was Harris één van de eerste zwarte studenten die met de bus naar een witte school werd gebracht. Ze benadrukte tijdens het debat dat die busritten Berkeley, Californië, volledig veranderden, schrijft BuzzFeed News. Soms moet de federale overheid dus wel ingrijpen, zei Harris. “Er zijn momenten geweest waarop staten de burgerrechten van alle mensen niet voldoende beschermden.”