Vanaf studiejaar 2023/2024 wil het kabinet een maandelijkse basisbeurs voor studenten invoeren. Voor thuiswonende studenten komt dit uit op 91 euro en voor studenten op kamers op 255 euro.
Dat melden Haagse bronnen aan het AD.
Basisbeurs
Dit zijn de bedragen die het kabinet zelf heeft voorgelegd, maar er zijn ook andere opties bekeken en doorgerekend zodat de Tweede Kamer daar ook naar kan kijken.
De aanvullende beurs wordt maximaal 419 euro per maand, afhankelijk van het inkomen van de ouders. Het inkomensplafond zal volgens het kabinet 52.900 euro zijn voor een minimale beurs. Voor een hele extra beurs ligt het maximale inkomen van de ouders op 34.600 euro.
Tegemoetkoming
In september stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor het afschaffen van het leenstelsel. Nu wil het kabinet de studenten die onder het leenstelsel vielen, een tegemoetkoming bieden. Het zou gaan om 359 euro per jaar dat ze gestudeerd hebben, met een maximum van 1436 euro. Dit is dan wel voor wie daadwerkelijk zijn diploma heeft gehaald, anders wordt het in totaal 100 euro minder, aldus AD.
Ook hebben studenten uit de eerste vier jaar van het leenstelsel (2015-2019) recht op een studievoucher. Deze kan de student – vanaf het vijfde jaar na afstuderen – inzetten voor een opleidingsonderdeel. Het kabinet plaatst daar wel een kanttekening bij. De waarde van die voucher is nu 2150 per student, maar als de Kamer wil dat dit bedrag vrij kan worden besteed, zal hier veel meer animo voor zijn. Daardoor daalt de waarde van de voucher naar 1770 per student.
Wanneer?
Een studievoucher zoals hierboven genoemd, zou pas vanaf 2025 worden uitgekeerd. Dit omdat de systemen van onderwijsuitvoerder DUO dan aanpassingen vereisen.
Naar verwachting zal de ministerraad de voorstellen aankomende vrijdag bespreken. De Tweede Kamer zal volgende maand over de plannen spreken.