Een negatieve test is dan niet meer voldoende. Dat staat in het wetsvoorstel dat het demissionaire kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Als de Eerste en Tweede Kamer instemmen met het wetsvoorstel, betekent dat niet direct dat 2G ook echt van kracht wordt in deze sectoren. De wet geeft het kabinet alleen de mogelijkheid om de maatregel te nemen.
Het kabinet schrijft in de wet dat het alleen tot 2G overgaat als 3G niet werkt. In dat laatste geval krijgen ook ongevaccineerden toegang, als zij een negatieve testuitslag hebben. Bovendien hoeft de maatregel niet breed in een hele sector te worden ingezet, maar kan die ook gerichter worden toegepast. Het gaat vooral om “hoogrisico-omgevingen”, waar mensen geen vaste zitplaats hebben en waar afstand houden moeilijk is.
Uitzonderingen
In sectoren waar volgens het kabinet geen sprake is van hoog risico, zal 2G “niet snel, of helemaal niet aan de orde zijn”. Daarbij denkt het kabinet bijvoorbeeld aan de beoefening van kunst en cultuur, maar ook aan contactberoepen zoals de kapper. Ook in restaurants of bij voorstellingen denkt het kabinet niet dat 2G snel nodig zal zijn.
Voor mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, wordt aan een oplossing gewerkt. Het gaat om een beperkte groep mensen, die met het huidige 3G-beleid nog binnen kunnen komen na een test. Het kabinet en ook de Tweede Kamer vinden het onwenselijk dat deze mensen zouden worden uitgesloten van bepaalde activiteiten.
In het onderwijs en op de werkvloer gaat 2G niet gelden, maar daar wil het kabinet 3G wel mogelijk maken. Ook in de zogeheten “niet-essentiële detailhandel”, zoals een bouwmarkt, wil het kabinet 3G kunnen inzetten.
Gevoelig
Het 2G-beleid ligt politiek heel gevoelig. Coalitiepartij ChristenUnie, die ook onderhandelt over een nieuwe coalitie, is tegen. Het CDA gaf ook aan er nog mee te worstelen. In de rest van de Tweede Kamer is er eveneens veel verzet. De PvdA sluit steun voor 2G niet uit, maar had liever sneller en strengere maatregelen gewild om het virus een klap toe te dienen, zoals sluiting van de horeca.
Het kabinet zal begin december opnieuw kijken of de huidige coronamaatregelen werken of moeten worden aangescherpt. Als deze week blijkt dat het aantal nieuwe besmettingen niet afvlakt, zal het kabinet eerder een besluit nemen, zei premier Mark Rutte maandag.