Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd.
Dat heeft het EBU zaterdagmiddag bekendgemaakt.
Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd.
Dat heeft het EBU zaterdagmiddag bekendgemaakt.
De reden is het onderzoek dat de politie heeft gedaan naar een incident met een vrouwelijke medewerker van het songfestival, zegt EBU. De vrouw heeft een aanklacht ingediend. “Het zou nu niet gepast zijn om Joost mee te laten doen”, aldus EBU.
Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een kandidaat tijdens het evenement is gediskwalificeerd. Klein zou met zijn Europapa als vijfde aantreden in de finale.
EBU beklemtoont een “zero-tolerance policy” te hebben als het om ongepast gedrag gaat. “We willen een veilige werkomgeving voor iedereen rond het festival’, aldus de organisatie. “Het gedrag van Joost is strijdig met onze regels. Daarom zijn er nu maar 25 kandidaten in de finale”.
EBU voegt hier aan toe dat “in tegenstelling tot wat sommige (social) media meldden het geen incident betrof met een artiest of een lid van een delegatie”.
AVROTROS noemt de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival “disproportioneel” en “is geschokt”. “We betreuren het enorm en komen er later inhoudelijk op terug”, aldus AVROTROS.
Joost Klein gediskwalificeerd. Disproportionele en schandelijke beslissing EBU
— Cornald Maas (@cornaldm) May 11, 2024
En nog iets: incident Joost heeft helemaal niets met Israël of Israëlische delegatie te maken. Incident stelt nauwelijks iets voor. Daarover later meer. Het is oa de ‘hel’ voor verbinder Joost Klein & zijn team. Verdere woordvoering via @AVROTROS
— Cornald Maas (@cornaldm) May 11, 2024
De NPO noemt de beslissing van de EBU om Joost Klein te diskwalificeren “zeer ingrijpend” en een “grote teleurstelling”. Dat laat een woordvoerder van NPO-baas Frederieke Leeflang weten.
“Voor de miljoenen Songfestivalfans in Nederland en in andere landen van Europa is dit een teleurstelling. We zullen de gang van zaken na het Eurovisie Songfestival uitgebreid evalueren met AVROTROS, de EBU en alle andere betrokkenen”, aldus een korte verklaring.
Appie Mussa en Stuntkabouter, de twee vrienden van Joost Klein die met hem op het songfestivalpodium zouden staan, hebben kort gereageerd op de diskwalificatie van de inzending. Op Instagram deelt Martijn van Eijzeren, zoals Stuntkabouter echt heet, een gebroken hartje. Mussa reageert met drie hartjes.
Het stemmen op deelnemers van het Eurovisie Songfestival door mensen van buiten Europa is weer mogelijk vanaf zaterdag 13.00 uur. De stemming zou in de nacht van vrijdag op zaterdag om middernacht opengaan, maar werd uitgesteld om het onderzoek naar de Nederlandse inzending Joost Klein.
Nadat bekend werd dat Klein niet mee mag doen aan de finale, verscheen een nieuwe aftelklok. De stembussen voor de ‘rest van de wereld’ zouden sinds dit jaar voor het eerst de hele dag open zijn op de dag van de finale. Europese kijkers kunnen vanaf het begin van de uitzending op zaterdagavond stemmen.
Ook al doet Joost niet meer mee aan de finale, de vakjury van Nederland mag nog wel punten geven aan andere landen, schrijft de NOS. Nikkie de Jager maakt de verdeling van de punten bekend vanuit Leeuwarden, waar een groot songfestivalevenement wordt georganiseerd in het centrum van de stad: ‘Europaparty’.
De Albanese inzending voor het Eurovisie Songfestival, die zich eerder niet wist te plaatsen voor een plek in de finale, doet een oproep voor de terugkeer van Joost Klein. Dat schrijft Besa in een bericht op X. De 37-jarige zangeres geeft in een aantal reacties onder haar bericht verder ook aan dat, mocht Klein iets verkeerds hebben gedaan, hij ‘juridisch vervolgd moet worden’. Een eventuele vervolging zou dan volgens Besa ‘niets te maken hebben met zijn deelname aan het muziekfestival’.
De beslissing van organisator EBU noemt ze te snel genomen. ‘Het is te kort tijd om zaken te verduidelijken en officiële standpunten in te nemen. Dat betekent dat hij in mijn ogen niet van de ene op de andere dag bestraft kan worden’.
Ook een aantal andere landen laten hun steun blijken.
Ierland, Griekenland en Zwitserland liepen zojuist niet mee met de vlaggenparade tijden de repetitieshow. #Eurovision #joostklein https://t.co/VQgu11Nzxe
— Aran Bade (@AranBade) May 11, 2024
Filmmaker Jessica Villerius deelt een post over de diskwalificatie van Joost Klein. Ze noemt de beslissing en verklaring van de EBU ironisch.
Joost Klein zou medewerker songfestival bedreigd hebbenLees ook