Seksuele voorlichting gaat vooral over soa’s en (ongewenst) zwanger worden. Plezier komt nauwelijks aan bod. Jammer, vinden jongeren.
Jongeren: 'Plezier komt nauwelijks aan bod bij seksuele voorlichting'
Ze geven de lessen gemiddeld een 5,8, blijkt uit onderzoek van EenVandaag.
#kutvoorlichting
In samenwerking met 3FM Tussenuur en Brandpunt+ ondervroeg het actualiteitenprogramma tweeduizend jongeren tussen de 16 en 34 jaar. Het onderzoek komt nu in aanloop van de campagne #kutvoorlichting die maandag begint. Tijdens de actie, die een week duurt, proberen de omroepen seksuele voorlichting op middelbare scholen leuker en beter maken.
‘Soa hier, soa daar’
De voorlichting is nu nog erg beperkt en wellicht een tikkie ouderwets, zeggen de ondervraagden. Je leert over de werking van het lichaam, sex tussen man en vrouw, het voorkomen van soa’s en (ongewenst) zwanger worden. En dat is het dan. “Zwangerschap, soa hier, soa daar. Net of dat het enige is”, zei iemand. “Het ging niet over genot, liefde en instemming.”
Lees ook
Ties (15) met het syndroom van down krijgt seksuele voorlichting
Niet-hetero sex
Maar plezier, liefde en sex tussen LGBTI’ers, grenzen en toestemming, horen er volgens de jongeren ook bij. “Ik had meer willen weten over niet-heteroseks en hoe leuk seks kan zijn voor jezelf en de ander”, zegt een deelnemer. Ook staat het genot van de man vaak centraal en is er te weinig aandacht voor het vrouwelijk orgasme, zegt een ondervraagde. “Ik denk dat aandacht voor de seksbeleving van beide partijen belangrijk is. En leren dat masturbatie normaal is.”
Internetten
Kennis over sex halen jongeren meestal niet van school. Slechts eenderde van de ondervraagden zegt iets van de lessen te leren. Driekwart haalt zijn of haar informatie van het internet en de helft vraagt het aan vrienden. Ruim eenderde grijpt naar porno, terwijl eenzelfde aantal over sex leert van zijn of haar bedpartner.