Jonge vakkenvullers zijn zich niet bewust van hun rechten. Dat stelt vakbond FNV, die regelmatig te horen krijgt dat supermarkten zich niet aan de regels houden.
Zo gebeurt het bijvoorbeeld vaak genoeg dat jongeren onbetaald moeten overwerken.
In ons land staat in de wet hoe lang werknemers achter elkaar mogen werken, en voor jongeren gelden strenge regels: tot hun zestiende mogen ze op een schooldag maximaal acht uur werken, maar daar vallen lesuren ook onder. Dus na een schooldag van zes uur mogen ze nog maar twee uur werken bij hun bijbaan. Jongeren ouder dan zestien mogen maximaal negen uur werken.
Recht op pauze
Ook voor de tijdstippen waarop ze werken gelden regels. Vijftienjarigen mogen maar tot uiterlijk 19.00 uur werken, zestien- en zeventienjarigen tot 23.00 uur. En dan is er nog het recht op pauze: na 4,5 uur vakkenvullen moeten ze een doorbetaalde pauze van dertig minuten krijgen.
Goedkoop
Volgens RTL Z zijn er geen precieze cijfers, maar krijgt FNV Jong regelmatig meldingen van filiaalmanagers die vakkenvullers voor vier uur inplannen, zodat hun recht op pauze vervalt. Ook zou het voorkomen dat de manager de deur op slot doet tot het werk af is. “Vijftien- tot zeventienjarigen zijn erg goedkoop als arbeidskracht en omdat het voor velen een eerste baantje is, weten ze niet goed wat er wel en niet mag. Daar kunnen supermarkten gebruik van maken”, zegt FNV tegen RTL Z.
‘Goed in de gaten houden’
Volgens de vakbond tekenen jongeren hun contract vaak zonder nadenken. Het wordt daarom aangeraden om ouders te laten meekijken. Ook is het belangrijk dat ze zelf hun uren goed in de gaten houden, en controleren of ze overwerk uitbetaald krijgen. Daarnaast kunnen jongeren bij FNV terecht als ze denken dat er iets gebeurt dat niet mag. De vakbond kan de filiaalmanager er dan op aanspreken.