Ruim driekwart van de kinderen die sinds 1945 in een jeugdzorginstelling zaten, zijn mishandeld, getreiterd, verwaarloosd en misbruikt. Toezichthouders grepen niet in bij de geweldsproblemen.
Dat blijkt uit het rapport ‘Onvoldoende beschermd’.
Geweld in de jeugdzorg
Door de jaren heen woonden ongeveer 200.000 kinderen in een tehuis of pleeggezin. Veel van deze kinderen kregen te maken met fysiek, psychisch en seksueel geweld. style=”font-size: 1rem;”>De kinderen durfden dit niet te vertellen, en degenen die dat toch probeerden, werden niet gehoord.
Moeite met opvoeden eigen kinderen
En dat is niet zonder gevolgen. Volgens de commissie die rapport opstelde, zijn kinderrechten geschonden en levens beschadigd. Slachtoffers hebben jaren later nog psychische klachten, relatieproblemen en moeite met het opvoeden van hun eigen kinderen.
Problemen nog niet voorbij
Het misbruiken, mishandelen en verwaarlozen gebeurde niet alleen door begeleiders, maar ook door kinderen onderling. En volgens het rapport van de commissie zijn de geweldsproblemen in de jeugdzorg nog niet voorbij.
Geldgebrek en regels
Hoe dat allemaal kon gebeuren? Volgens de commissie is er geen eenduidige verklaring, maar speelden er meerdere dingen mee. Zo vond men lange tijd dat ‘disciplineren’ bij de jeudgzorg hoorde, wat fysiek geweld opleverde. Ook geldgebrek en het grote aantal protocollen en procedures in de jeugdzorg speelt een rol.
Jeugdzorg heeft inmiddels excuses aangeboden voor de misstanden. Op de website schrijft bestuurslid Esther Overweter dat ze in gesprek gaan met de slachtoffers en de aanbevelingen van de commissie ter harte zullen nemen. “Het spijt ons dat er te weinig is gedaan om het geweld te voorkomen en te stoppen”, schrijft Overweter. Ook het kabinet biedt excuses aan.