Bonden en werkgevers voeren samen actie om de wachtlijsten in de jeugdzorg terug te dringen. Ze eisen daarvoor 750 miljoen euro.
Tot en met 10 mei worden overal in het land bijeenkomsten georganiseerd.
Jeugdzorg voert actie
Tijdens deze bijeenkomsten presenteren de werknemers- en vakverenigingen FNV en CNV samen met werkgevers actieplannen. Er is ook de gelegenheid om een petitie met eisen te ondertekenen. Deze wordt op 14 mei aangeboden aan de Tweede Kamer.
De belangrijkste eis
In januari 2014 is de jeugdzorg van het Rijk aan de gemeenten overgedragen. Bij deze overgang is een bezuiniging van 450 miljoen euro toegepast. Dit is een historische fout, vinden de bonden. “Dat geld moet weer terug”, zegt René Meuwissen, cao-onderhandelaar en bestuurder van Jeugdzorg Nederland. Plus nog 300 miljoen euro extra, omdat het aantal cliënten enorm is gegroeid.
‘Onaanvaardbaar lange wachtlijsten’
Er zijn op dit moment wachtlijsten van zes tot acht maanden voor jongeren die hulp nodig hebben, en dat is volgens jeugdzorgmedewerkers veel te lang. Gezinnen die te maken hebben met bijvoorbeeld een alcohol- of drugsverslaving, kunnen kinderen beschadigen voor het leven. “Dus je moet zo snel mogelijk hulp bieden. Maar dat lukt niet meer. De grens van het systeem is bereikt”, vervolgt hij.
Op 14 mei presenteert een groep zorgmedewerkers de petitie en het eisenpakket aan de Tweede Kamer. In juni staan er prikacties op de planning en als dat niet het resultaat oplevert dat de bonden willen, volgt er een landelijke staking op 2 september.