Twee keer prikken voor een ‘mRNA’-vaccin of gelijk op vakantie met een enkeltje Janssen: vanaf volgende week mag iedereen die gevaccineerd wil worden, kiezen tussen twee verschillende opties.
Maar hoe maak je die afweging? LINDA.nl zocht het uit.
Twee keer prikken voor een ‘mRNA’-vaccin of gelijk op vakantie met een enkeltje Janssen: vanaf volgende week mag iedereen die gevaccineerd wil worden, kiezen tussen twee verschillende opties.
Maar hoe maak je die afweging? LINDA.nl zocht het uit.
Iedereen boven de achttien die is opgeroepen voor een Pfizer/BioNTech- of Moderna-vaccinatie kan vanaf maandag ook kiezen voor het Janssen-vaccin. Via een speciaal GGD-telefoonnummer kunnen zij hun staande afspraak voor een prik met een ander vaccin omzetten naar Janssen. Volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge kan dit handig zijn voor mensen die nu pas aan de beurt zijn en toch met één prik volledig gevaccineerd op vakantie willen.
Maar al worden coronavaccinaties inmiddels bij alle GGD’s bijgeschreven in het gele boekje, is er in Nederland nu geen officieel bewijs voor deze vaccinaties. Het is de bedoeling dat daar vanaf 1 juli verandering in komt met een digitaal Europees Digitaal Corona Certificaat. Het Europees Parlement en de Europese Commissie zijn het daar al over eens geworden. Hiermee kun je straks via een QR-code in alle lidstaten aantonen dat je gevaccineerd bent. Het paspoort garandeert echter niet dat je overal vrij kan reizen: de regels kunnen per land nog verschillen.
Lees ook
Shelly Sterk bijt van zich af nadat volgers haar bekritiseren om vaccinatie
Toch is het aannemelijk dat het met dit digitale Europese certificaat voor volledig gevaccineerden een stuk eenvoudiger wordt om de grens over te gaan. En aangezien het Janssen-vaccin slechts met één enkele prik het lichaam ingaat, krijg je hiermee waarschijnlijk sneller groen licht dan met de twee prikken van Moderna of Pfizer/BioNTech. Maar is het ook een goed idee?
Voor de korte termijn lijkt het dus een uitkomst, maar de beschermingsgraad van Janssen ligt wel lager dan die van de mRNA-vaccins. Waar Pfizer/BioNTech in 95 procent van de gevallen beschermt tegen ziekte door het coronavirus, komt Moderna uit op 90 procent. Uit onderzoek blijkt dat Janssen ‘slechts’ voor ten minste 67 procent beschermt tegen ziekte vanwege corona. Wel stellen enkele onderzoeken ook dat dit hoger ligt.
Daarnaast worden mensen onder de veertig in Nederland nu niet meer standaard uitgenodigd voor het Janssen-vaccin, zoals gepland. Dit komt doordat het in uiterst zeldzame gevallen een combinatie van ernstige trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes kan veroorzaken. De Gezondheidsraad vindt Janssen desondanks wel effectief en voldoende veilig. In Nederland is de zeldzame bijwerking na bijna 400.000 prikken nog steeds niet aangetroffen.
Lees ook
Vanaf 30 juni evenementen mogelijk met volledige capaciteit, wél met test of vaccinatie
Maar mensen die nog maar één prik van de andere vaccins hebben gekregen, mogen straks ook een Europees certificaat aanvragen. Landen mogen vervolgens zelf bepalen of zij dat genoeg vinden om iemand toe te laten, óf dat zij willen dat iedereen volledig gevaccineerd is. Het is dus mogelijk dat het door jou gekozen vakantieland ook genoegen neemt met maar één prik van een mRNA-vaccin. Maar dat moet je van tevoren natuurlijk wel goed checken.
Tot slot moet de Europese Unie deze week ook nog besluiten of je direct na de prik een digitaal Europees Digitaal Corona Certificaat krijgt, of dat je twee weken moet wachten. Je bent na vaccinatie namelijk nog niet direct beschermd tegen het coronavirus; uit onderzoek blijkt dat je pas na een kleine twee tot drie weken aanzienlijk minder kans hebt om ziek te worden. Het is dus sowieso nog niet zeker of je met één Janssen-prik direct op vakantie kunt.