Directeur van het RIVM Jaap van Dissel waarschuwt dat het versoepelen van de coronamaatregelen tot een toename van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames kan leiden.
Maar hij wil niet vooruitlopen op het advies dat het kabinet heeft gevraagd.
Jaap van Dissel
Voor onder meer het eventuele verlengen van de avondklok heeft het kabinet het OMT om advies gevraagd. De avondklok zou 10 februari om 04.30 uur aflopen, maar vanwege de grote zorgen over de Britse variant van het virus, is het nog onduidelijk of dat ook daadwerkelijk gebeurt.
Volgens Van Dissel staat het nog niet vast dat het pakket aan maatregelen op deze manier in stand moet blijven, maar optimistisch is hij niet. Zo sprak hij van ‘donkere wolken’ die door de komst van de nieuwe variant op ons afkomen.
Wel stelt hij dat het aantal besmettingen al wekenlang rond hetzelfde niveau bleef schommelen, maar nu duidelijk aan het dalen is. “Met het oog op de toename van de Britse variant is dat absoluut een trend die je graag wil vasthouden”, zegt hij.
Verlengen avondklok
Hoewel het eigenlijk nog te vroeg is om het effect te meten van de avondklok, aangezien die minder dan twee weken van kracht is, hoopt Van Dissel vrijdag toch iets te kunnen zeggen over de toegevoegde waarde. Daarbij kijkt het OMT ook naar ervaringen in andere landen.
Ook wordt gekeken naar de jongste cijfers over de besmettelijkheid van de Britse variant. Daarover is nog veel onzeker, benadrukt Van Dissel. Maar op basis van de huidige kennis verwacht hij dat harde maatregelen nodig blijven om te voorkomen dat de derde golf, veroorzaakt door het gemuteerde virus, de zorg overspoelt.