De middelbare scholen waren allemaal gepland in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De reden voor de afwijzingen was dat de aanvragers niet aan de stichtingsnorm voldeden of dat niet konden laten zien. Die norm geeft per schooltype aan hoeveel leerlingen er minimaal nodig zijn om in aanmerking te komen voor de oprichting en financiering van een school. Maar de scholen zouden niet genoeg leerlingen trekken.
Islamitische uitgangspunten
Een middelbare school met de richtingen vmbo, havo en vwo moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat er minimaal 732 leerlingen naar de school komen. Om daar een schatting voor te maken, wordt er gekeken naar het aantal basisscholen met dezelfde uitgangspunten in de buurt. In dit geval is dat islamitisch.
Geen lege schoolgebouwen
Hoogleraar Onderwijsrecht Miek Laemers, vertelt de NOS dat het bestuur bij elke nieuwe school moet aantonen dat ze genoeg leerlingen kunnen krijgen. Dat is ook zo bij christelijke en vrije scholen. “We willen natuurlijk geen lege schoolgebouwen. Bovendien zijn kleine scholen relatief duurder dan grote scholen.”
Ook vertelt Laemers dat er in sommige situaties een angst voor islamitische scholen meespeelt. “Er zijn gemeentes geweest die in het verleden de oprichting van islamitische scholen wilden tegenhouden. Maar de rechter heeft altijd gezegd: jullie gaan daar niet over en hebben gewoon de wet toe te passen.” De aanvragen van het afgelopen jaar voldeden niet aan de regels en zijn daarom volgens Laemers terecht afgewezen.