Gisteren gaf Elon Musk, de eigenzinnige eindbaas van Tesla – en die van de raketten naar de maan – een emotioneel interview aan ‘New York Times’ over het afgelopen ‘afschuwelijke’ jaar. Een zenuwinzinking lijkt aanstaande.
Is Tesla-baas Elon Musk geniaal of gek - of van allebei een beetje?
De wereldberoemde entrepreneur werkt 120 uur per week en slikt het zware slaapmiddel Ambien als snoepjes.
Tesla-stress
Elon Musk gaf de wereld de mooiste elektrische auto, maar loopt tegen grote productieproblemen aan (gevalletje van meer beloven dan kunnen leveren) en ziet daardoor vrienden noch familie. ‘Mijn broer ging trouwen, ik was zijn getuige en kwam net voor het huwelijk binnenlopen. Vlak daarna vloog ik weer terug naar de fabriek. Ik zie geen daglicht, ik ontspan me niet, ik ben kapot.’
Zorgen om Elon Musk
Dezelfde vrienden en familie maken zich grote zorgen om de stoutmoedige Musk. Zeker nadat de ondernemer, die eigenhandig van een start-up een miljardenbedrijf heeft gemaakt, op een blauwe maandag, om 07.00 uur ’s ochtends, vanuit zíjn Tesla, tweette dat hij zijn bedrijf van de beurs wil halen en privaat wil maken. Zegt ons allemaal niet zoveel, maar de tweet sloeg in als een kernbom bij zijn aandeelhouders en personeel. De koers van het bedrijf schoot evenwel omhoog wat de beurswaakhond, SEC, weer alarmeerde. Nu denkt men dat Musk aan het doordraaien is.
Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.
— Elon Musk (@elonmusk) August 7, 2018
Visionair
Musk is een man van grote daden en nog grotere visies. Net als bij Amazon-chef Jeff Bezos en wijlen Apple-leider Steve Jobs, is ‘obsessie’ een te klein woord om zijn bewijsdrang te omschrijven. Deze Sultans van Silicon Valley vinden elkaar in profetische ideeën vol bravoure en een eigenwijsheid die z’n weerga niet kent. Maar ook staan ze bekend als tiranniek, onhebbelijk en ongevoelig. Lisa Jobs komt eerdaags met een boek over haar vader, waarin ze zegt dat zijn vernuftigheid alleen werd benaderd door zijn hufterigheid.
Ongeleid projectiel
Tesla zoekt al jaren een tweede persoon, naast Musk, voor het bedrijf, maar niemand wil samen met de man werken die, net als Trump, Twitter gebruikt als belangrijkste communicatiemiddel. ‘Hij is geniaal maar ook een ongeleid projectiel,’ lezen we in zijn profiel in New York Times. Zo noemde hij een van de reddingswerkers van het Thaise voetbalelftal een pedo – en god mag weten waarom. Dus om antwoord te geven op de vraag in de kop: van allebei nogal veel. Maakt vaak wel de boeiendste mensen. En daarom dit stuk, met verwijzing naar het hele artikel in New York Times alhier.