Is honing gezonder dan suiker? Op die en nog drie andere prangende voedingsvragen geeft dit artikel uit ‘De Standaard’ antwoord.
Het mysterie rondom extra vierge olijfolie is nog steeds niet opgelost.
Honing
Honing is gewoon suiker, dat is alvast antwoord nummer één. Een voedingsdeskundige licht toe: “Net zoals witte suiker bestaat honing hoofdzakelijk uit vrije suikers.” En hoe zit het dan met de bioactieve stoffen die honing gezond zouden maken? Daarvan zitten er volgens de voedingsexpert zo weinig in, dat je potten met honing moet eten wil je er een voordeel van hebben. En dan eet je dus ook direct kilo’s suiker, wat weer ontzettend ongezond is. Helaas, zoetekauwen, mooier kunnen we het maken.
Rauwe melk
Een andere kwestie die in dit stuk wordt aangekaart is dat van rauwe melk. Een fles rauwe melk rechtstreeks van de boer: klinkt gezonder dan gezond. Maar is het eigenlijk wel veilig? Bewerkte melk is verhit, waardoor er veel bacteriën worden gedood. Het instituut voor voedselveiligheid in België raadt aan om rauwe melk thuis alsnog te koken, om de bacteriën inderdaad te doden. Daarbij gaan dan ook alle mogelijke gezonde bacteriën dood. Toch maar gewoon naar de supermarkt dan?
Tja, hier zijn de meningen nogal over verdeeld. Het Voedingscentrum raadt bakken in extra vierge olijfolie af omdat het snel smaak verliest en eerder gaat roken dan geraffineerde olijfolie. Volgens de Griekse olijfolieproducent Terra Creta kun je echter alles doen met extra vierge olijfolie. Zelfs frituren. En om de verwarring compleet te maken zetten producenten zelf vaak naar eigen inzicht een gebruiksadvies op de fles. Bijvoorbeeld ‘voor over de salade’. Kortom: dit zal waarschijnlijk altijd een mysterie blijven.
In het stuk wordt ook nog de vraag beantwoord wat ‘specerijen’ nou precies zijn. Lees het hele artikel in De Standaard.