Eerder spraken we gynaecoloog Dick Schoot over de anticonceptie-app Natural Cycles. Deze app mag zich na klachten niet meer ‘uiterst nauwkeurig’ noemen.
Is de anticonceptie-app betrouwbaar? Deze gynaecoloog betwijfelt het
Lichaamstemperatuur
Natural Cycles kan op basis van je lichaamstemperatuur aangeven wanneer je wel en niet vruchtbaar bent. Zo zou je met een simpele app kunnen voorkomen dat je zwanger wordt, mits je in je vruchtbare dagen geen onbeschermde sex hebt natuurlijk. Dick Schoot, gynaecoloog in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en hoogleraar Gynaecologie aan Universiteit Gent, heeft zo zijn twijfels over deze digitale methode.
Nieuw jasje
Schoot: “In de jaren vijftig dachten vrouwen aan de hoeveelheid slijm in hun vagina te kunnen aflezen of ze wel of niet vruchtbaar waren. Daarnaast was er de temperatuurmethode. Die methode is nu in een nieuw jasje gestoken, maar uit onderzoek is gebleken dat deze ouderwetsemanier tien keer minder betrouwbaar is dan de pil. ”
Twijfels
“Ze baseren alles op temperatuurmetingen, terwijl die heel onbetrouwbaar zijn wanneer ze niet elke keer op hetzelfde moment van de dag, op dezelfde manier gedaan worden. Dat is bijna onmogelijk met een onregelmatige cyclus of een onregelmatig leven.” Vooral jonge vrouwen lopen zo het risico niet goed beschermd te zijn. “Bij hen is de menstruatie vaak nog niet zo regelmatig, waardoor het al helemaal niet goed te meten is wanneer ze vruchtbaar zijn.”
Vervanging voor de pil
Wel snapt de gynaecoloog waarom vrouwen een alternatief zoeken voor de pil. “Ik heb wel eens vrouwelijke patiënten die een jaar of 27 zijn en zich veel beter voelen nadat ze gestopt zijn met de pil. Ze vragen zich af hoe ze zich als vrouw ontwikkeld hadden wanneer ze de pil niet hadden geslikt vanaf hun vijftiende.”
Meer vraag naar alternatieven
Het valt hem op dat vrouwen hier steeds meer mee bezig zijn. “Ik merk dat er een toename is in de vraag naar andere anticonceptiemanieren zoals het (hormoon)spiraaltje. En dat snap ik. Ik zou de pil, met al die hormonen, zelf ook liever niet slikken”, bekent hij.
Advies
Volgens Schoot is de betrouwbaarheid van de anticonceptie-app niet te garanderen, maar als de goede oude pil ook al niet goed is, wat dan wel? Schoot: “Elk anticonceptiemiddel heeft nou eenmaal voor- en nadelen. De pil is bijvoorbeeld wel makkelijk en zorgt voor minder menstruatiepijn. Ik zou echter altijd zo min mogelijk hormonen aanraden. Zo beschermt het Mirena-spiraaltje goed, met een lichte dosering hormonen.” Hij benadrukt dat iedereen uniek is. “Iedere vrouw reageert anders op de verschillende middelen. Je moet dus zelf goed kijken naar wat in jouw situatie het beste anticonceptiemiddel is.”
Lees ook
Anticonceptie-app mag zich niet meer ‘uiterst nauwkeurig’ noemen na klachten