Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil geen inzage geven in de kosten van staatsbezoeken van het koningspaar.
Dat blijkt dinsdag na een verzoek van Shownieuws.
Stroef verloop
Via de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft het programma inzage gevraagd in de gemaakte kosten tijdens de staatsbezoeken van het paar aan het Verenigd Koninkrijk en aan Indonesië. Ze wilden weten wat er is uitgegeven aan hotelverblijf, vervoer, eten en geschenken tijdens de reizen.
Maar daar wil het ministerie van Buitenlandse Zaken geen antwoord op geven. “Het inzichtelijk maken van de kosten van specifieke staatsbezoeken kan ertoe leiden dat ontvangende staten conclusies verbinden aan de verschillen in de budgetten van staatsbezoeken. Hierdoor voorzie ik dat de bovengenoemde betrekkingen en betrekkingen met andere staten in de toekomst stroever zouden kunnen verlopen”, laten zij weten.
‘Dit is vrij veilig’
Het Britse koningshuis is transparanter over hun reizen. In tegenstelling tot onze koning, delen zij jaarlijks wat ze hebben uitgegeven tijdens uitgaande en inkomende officiële bezoeken. In Nederland deelt Buitenlandse Zaken enkel een totaalbedrag in het jaarverslag. Dat was vorig jaar ruim 1,7 miljoen. Voor dit jaar zijn de cijfers nog niet bekend.
Onze royalty-deskundige Sam Hoevenaar kwam tot deze opvallende ontdekking. Zij deed voor Shownieuws onderzoek naar de kosten van de reizen van het koningspaar. “Het is in dit geval de balans zoeken tussen transparantie van de kosten van het koningshuis en diplomatieke betrekkingen. Ik begrijp dat niet alle specifieke kosten openbaar gemaakt kunnen worden, maar een totaalprijs is vrij veilig”, vertelt ze.
‘Waait wel over’
“Buitenlandse Zaken kiest ervoor om alles op diplomatie te gooien, omdat werkelijk alles gevoelig kan liggen. Dat vind ik wat makkelijk”, aldus Hoevenaar. “De Britten delen ook eens per jaar een verantwoording van de gemaakte kosten.”
Ze vervolgt: “Ook dan praat men over wie de duurste reisjes heeft gemaakt en of dat wel nodig was. Maar juist die transparantie maakt een koningshuis houdbaar. De Oranjes zijn dusdanig populair in Nederland dat een discussie over de kosten tot nu vaak overwaait.”