Zwembaden- en scholen zijn door de coronamaatregelen sinds maart gesloten. Dat heeft grote gevolgen op de zwemveiligheid van kinderen, zegt zwemdeskundige Claartje Driessen.
Zwemles ligt stil: 'Een groot aantal kinderen gaat niet zwemveilig de zomer in'
Driessen geeft zelf ook zwemles.
Impact
“De impact is groot. Bij ons zwemmen er elke twee maanden 400 kinderen af. We sloten in maart, wat betekent dat er in maart al 400 kinderen geen zwemdiploma haalden. Dat geldt ook voor mei en misschien ook voor juli. Dat is alleen nog maar bij de zwemscholen waar ik werk. Er zijn dus veel kinderen die anders wél voor de zomer hun diploma hadden.”
Ook zijn er veel kinderen die in het begin van hun zwemopleiding zaten. “Als zij straks terugkomen, hebben ze een grote terugval in vaardigheid. De kleuters die wij in de zwemlessen hebben, leren namelijk door veel te oefenen. Als ze een paar maanden niet zwemmen, vergeten ze dat weer. Daardoor duurt de opleiding langer. Dit heeft ook weer als gevolg dat de wachtlijsten – die al lang zijn – nóg langer worden. Kinderen die straks de goede leeftijd hebben om met zwemles te starten, kunnen dat niet omdat er nog anderen bezig zijn.”
Zwemveiligheid
“Daarnaast waarschuwen wij ouders altijd, bij het afzwemmen van hun kind, dat zij veel moeten blijven zwemmen. Want een kind op die leeftijd kan nog zo goed afzwemmen, als ze niet regelmatig in een zwembad komen, raken ze die vaardigheid weer kwijt. Al die kinderen die dus afgelopen maanden hun diploma hebben gehaald, kunnen nu niet zwemmen om hun vaardigheid bij te houden.”
“Er is straks een groot aantal kinderen dat niet zwemveilig de zomer ingaat. Daar maak ik me zorgen over. Diezelfde kinderen gaan waarschijnlijk niet op vakantie, maar wel waterrecreatie opzoeken, bijvoorbeeld open water. Dat is gevaarlijker dan in een zwembad met toezicht. Ik ben bang dat die lagere zwemveiligheid van kinderen voor meer verdrinkingen gaat zorgen deze zomer.”
Coronaproof
“In principe zeggen ze dat kinderen geen risicogroep zijn. We werken met kinderen tussen de vier en zes jaar en die kinderen zitten straks ook weer gewoon bij elkaar in de klas. Wij pleiten voor het gedeeltelijk openen van zwembaden zodat de zwemles door kan gaan. Zwembaden kunnen ervoor zorgen dat de ouders buiten blijven en kinderen naar binnen kunnen.”
“Wij houden veel contact met de ouders en geven ze tips. Je kunt bijvoorbeeld in bad met je kind onder water spelletjes doen. Hoelang kunnen ze hun adem inhouden? Of kunnen ze dingen opduiken van de bodem van het bad? Maar dat is eigenlijk voor de kinderen die net op zwemles zitten. Voor kinderen die al een zwemslag hebben heeft dat geen zin.”
Lees ook
Mathijs (49) maakt eigen zwemcreatie om fit te blijven: ‘Ik kan gewoon m’n baantjes zwemmen’