Esmee (25) komt uit Zeeland, woont in Rotterdam en is daar wijkverpleegkundige. Ze maakt deel uit van een speciale Covid19-route waarin ze alleen maar coronapatiënten verzorgt.
Wijkverpleegkundige Esmee werkt met coronapatiënten: 'Ik ben niet bang om besmet te raken'
In die route gaat de wijkverpleegkundige voornamelijk langs bij ouderen. “Maar het kunnen ook hun kinderen zijn die ervoor hebben gekozen bij hun ouders in te wonen en nu besmet zijn geraakt. De leeftijdsgroep bestaat daardoor uit mensen van 30 jaar en ouder.”
Verpleegkundige
Hoe ben je bij deze Covid19-route terechtgekomen?
“Ik ben er eigenlijk ingerold. Net als ik kiezen al mijn collega’s er zelf voor om deel uit te maken van dit speciale team. Ik verzorgde aan het begin van de crisis een meneer bij wie een coronabesmetting verwacht werd. Een week lang nam ik de zorg voor hem op me zodat mijn collega’s niet bij hem langs hoefden. Ik was er tenslotte toch al geweest. Uiteindelijk bleek hij niet besmet.”
Lees ook
Noa Tweehuijsen (23) werkt in het calamiteitenhospitaal: ‘Ik voel me bevoorrecht’
Waarom vind je het zo belangrijk om deel uit te maken van dit team?
“Mijn familie woont in Zeeland en ik woon alleen in Rotterdam. Ik heb ook geen kinderen en zie dus eigenlijk niet zo veel mensen. Daarom besloot ik deze route in te gaan. Ik doe het liever dan de collega’s die hun kinderen of ouders verzorgen. Ik wil niet dat zij de mensen om hen heen besmetten, terwijl die kans bij mij sowieso al klein is.”
Heeft het coronavirus ook impact op jouw cliënten en hoe uit zich dat?
“Ja, als mensen nog niet eenzaam waren, worden ze dat nu wel. Het zorgpersoneel is het enige bezoek dat ze nu krijgen. En dan komen de ook nog eens binnen zetten in van die marsmannetjespakken, dus van connectie is niet echt sprake. Als je dan over de vloer komt, willen mensen nóg liever met je praten. Je merkt dan ook dat ze een stuk opener zijn dan voorheen.”
Lees ook
Karin werkt in een verpleeghuis: ‘Ouderen zijn zich enorm bewust van hun kwetsbaarheid’
Heb je ook afscheid moeten nemen van cliënten die deel uitmaakten van de Covid 19-route?
“Ik reed de allereerste dag in het team net de snelweg af toen ik een telefoontje kreeg. Het zou nog vijf á tien minuten duren voor ik bij mijn eerste cliënt voor de deur stond. Ik hoefde niet meer bij hem langs te gaan, want hij was die nacht overleden aan het virus. Zijn vrouw lag nog op de IC aan de beademing. Dat kwam wel hard binnen, al helemaal omdat ik bijna voor de deur stond.”
Ben je zelf bang om besmet te raken?
“Die vraag wordt mij vaak gesteld en het antwoord is: nee. Ik heb altijd een isolatiepak aan als wijkverpleegkundige, dus ben goed beschermd. Als ik in de supermarkt loop, kan ik het in principe ook krijgen. ”
Lees ook
Honderdduizenden patiënten niet behandeld wegens uitbraak corona
Wat heeft het meeste indruk op jou gemaakt afgelopen weken?
“Een man die ongeveer 2,5 week door ons werd geholpen, had een echtgenote met corona. Ondanks het marsmannetjespak dat ik aanhad, had ik zo’n goede connectie met hem en dat was erg bijzonder. Hij kon bij wijze van mijn gezicht niet eens zien. Op de allerlaatste dag dat hij door ons werd geholpen, heeft hij me een lang bericht gestuurd via WhatsApp. Toen ik las hoe dankbaar hij was, barstte ik in huilen uit.”