Minister Carola Schouten (Landbouw) gaat ondanks de protesten van boeren op het Binnenhof door met haar plan om een maximum van eiwittoevoeging in veevoer per 1 september in te voeren.
Maar wat betekent dat eigenlijk voor de veehouderij?
Veevoerplan
Veehouders en Carola Schouten, minster van Landbouw, staan lijnrecht tegenover elkaar in een debat over stikstofreductie en het nieuwe veevoerplan. Schouten wil dat boeren minder eiwit toevoegen in het veevoer. Eiwitrijke stoffen bestaan voor een groot deel uit stikstof dat via urine en mest in de natuur terechtkomt.
Boeren daarentegen hebben dit eiwit nodig om meer melk te kunnen produceren. Veehouder Tineke van den Berg van Stadsveehouderij Almere legt het uit.
Melkproductie
“Koeien eten twee soorten voer: ruwvoer, zoals gras, en krachtvoer. Dat zijn brokjes die in een fabriek worden gemaakt. Met enkel ruwvoer geeft een koe gemiddeld zes liter melk per dag. Met krachtvoer kan een koe wel veertig liter melk per dag geven.”
En die hoge melkproductie komt door de toevoeging van het eiwit dat Schouten juist wil verminderen. Door meer melk te verkopen maken boeren meer omzet. “Wat mij dan zo tegen de borst stoot, is dat protesterende boeren als argument geven dat het gemis van eiwitten slecht voor de gezondheid van de koe is.” Maar dat is dus niet waar: het is ongezond voor de omzet van de boeren.
Klavertjes
Of het veevoerplan van Schouten het bedrijf van Van Den Berg ook raakt? Niet per se. Zij voert haar koeien geen krachtvoer. “Wij houden vee, maar doen ook aan akkerbouw en groenteteelt. De koeien geven melk, maar dienen vooral ook voor de mest voor de grond waarop verbouwd wordt.”
Van Den Berg heeft nog een tip voor eiwitrijk voer zonder krachtvoer te gebruiken. “Zaai klavers in de grasvelden. Die zijn heel eiwitrijk en de mest van de koeien is dan ook beter. Zo spaar je ook weer kunstmest uit.”
Je zou denken dat de melkproductie dan omlaag gaat, maar veel van dat toegevoegde eiwit wordt niet opgenomen door de koe en direct weer uitgestoten. Zouden de koeien al het eiwit wel opnemen, dan zou er ook niet zo veel stikstof in de lucht zitten.
Nederlands is de op een na grootste landbouwexporteur ter wereld, waar de melk- en zuivelproductie in 2015 nog goed was voor 7,2 miljard euro. Wat goed is voor onze economie. Daar tegenover staat wel dat het slecht voor het milieu is en dat is iets waar Schouten nu dus juist iets aan wil doen met het veevoerplan.
“Die verandering van perspectief begint nu een beetje, maar het is voor veel boeren ook moeilijk. Daarom gaan de hakken in het zand, want niemand vindt het fijn om te moeten veranderen.”