Vrouwen eindigen met een man die op hun vader lijkt, mannen trouwen met een kopie van hun moeder. Althans, dat wordt vaak gezegd. Maar wat is daar precies van waar? En: geldt dat dan ook voor iedereen?
Zo vader, zo vriend: waarom vallen we op partners die op onze ouders lijken?
Volgende logische vraag: hoe werkt dat dan bij koppels van hetzelfde geslacht?
Eerste liefde
Volgens de Amerikaanse relatie-expert Dr. Judith Wright schuilt wel degelijk een kern van waarheid in die algemene gedachte. De interacties die meisjes met hun vader hebben zijn de eerste momenten waarin ze leren communiceren met het andere geslacht.
“Als kind ontwikkel je een onbewuste perceptie van wat liefde is, gebaseerd op de manier hoe je voornaamste zorgers met je omgaan”, legt ze uit aan Marie Claire UK. Zo kan het zijn dat je een potentiële partner te aardig vindt, omdat je vader minder aanwezig was – fysiek of emotioneel – in je opvoeding.
Vaderfiguur
Onderzoek wijst uit dat vrouwen die een stabiele, liefdevolle band met hun vader hebben ook een gezonde en emotioneel sterke relatie kunnen opbouwen met mannen later in hun leven.
Wie haar vader moest missen in de opvoeding valt volgens Wright sneller op mannen van een oudere leeftijd dan zijzelf. Niet alleen om die gemiste rol van stabiele, sterke vaderfiguur op te vullen, maar omdat je als kind de afwezigheid van een vader bijvoorbeeld opvult met die van een opa of oom.
Zelfde geslacht
En wat als je helemaal niet op mannen valt? Relatietherapeut Joey Steur uit Amsterdam zegt dat je als lesbische vrouw dan niet per se meer op zoek bent naar een vrouw die kwaliteiten van je moeder heeft. Hetzelfde geldt voor homoseksuele mannen en hun vaders.
“In de praktijk merk ik dat mensen onbewust naar kwaliteiten van beide ouders zoeken”, vertelt ze. “Ja, een vader is de eerste mannelijke figuur in je leven, maar dat betekent niet dat de kwaliteiten van je moeder dan niet belangrijk zijn. Dat gaat dan dus ook op voor personen die op hetzelfde geslacht vallen.”
Patronen
Naast het zoeken naar eigenschappen van je ouders in je partner ervaart Steur ook dat stellen eigenschappen van de relatie van hun ouders meenemen in hun eigen omgang.
“Ik merk dat stellen vaak een relatie hebben die vergelijkbaar is met die van hun ouders, of ze dat nu willen of niet. Dat zijn zowel positieve als negatieve patronen”, vertelt ze.
“Een vrouw vertelde dat zij en haar partner heel liefdevol met elkaar omgaan, zoals haar ouders dat deden. Maar zodra ze ruzie hadden, leek het net alsof ze met haar moeder ruzie stond te maken.”
“Door die negatieve patronen van jezelf en je partner beter te begrijpen ontstaat er mildheid en medeleven en kun je samen een nieuwe weg inslaan”, legt Steur uit. Zo kun je samen aan nieuwe patronen werken.
Lees ook
Liefde op het eerste bericht: deze koppels vonden elkaar op het internet
Herkenning
Naast innerlijke eigenschappen kun je ook zeker uiterlijke kenmerken van je vader terug willen zien in je partner. Met onderzoeken uit 2008 en 2010 van de Universiteit van Pècs in Hongarije ontdekten professoren een relatie tussen het uiterlijk van de vriend van een vrouw en die van haar vader. Volgens de resultaten letten we voornamelijk op een vergelijkbare neus en ogen.
Diezelfde universiteit ondervond in 2004 al dat kinderen het gezicht van hun vader als een ‘mal’ gebruiken bij het uitzoeken van een partner.
“Ik denk dat dat vooral in de herkenning zit”, legt Steur uit. “Je bent zo gewend aan het gezicht van je vader dat je onbewust iets vertrouwelijks zoekt in een ander. Dat geeft een veilig gevoel.”