Eerder schreven we over een vrouw (20) uit Bangladesh die binnen een maand twee keer is bevallen. Dat is mogelijk, omdat ze twee baarmoeders heeft.
Gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis Utrecht legt uit hoe dat kan.
Eerder schreven we over een vrouw (20) uit Bangladesh die binnen een maand twee keer is bevallen. Dat is mogelijk, omdat ze twee baarmoeders heeft.
Gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis Utrecht legt uit hoe dat kan.
Hoe kan een vrouw twee baarmoeders hebben?
“De baarmoeder wordt bij een vrouw al heel vroeg in de embryonale periode aangelegd, in de eerste tien weken van de zwangerschap. Een baarmoeder wordt normaal gesproken aangelegd in twee halve delen, boogjes als het ware. Die groeien naar elkaar toe en smelten samen tot één baarmoeder. Soms gebeurt het dat die halve delen niet samensmelten en dan ontstaan er twee baarmoeders – of eigenlijk twee halve baarmoeders.”
En werkt dat gewoon hetzelfde als één baarmoeder?
“Ja, het werkt wel. Als het bij de vrouw hormonaal allemaal werkt, kan er prima een eitje bevrucht worden. Wat in het geval van de vrouw uit Bangladesh denk ik is gebeurd, is dat er in beide eierstokken een eitje is gesprongen. Die eitjes zijn allebei bevrucht en ingenesteld in de baarmoeders. Dat ene vruchtje is óók nog gedeeld tot een tweeling – of er zijn twee eitjes gelegd aan die kant. Dat is wel heel bijzonder. Eigenlijk heeft ze dus een drieling gekregen.”
Lees ook
Vrouw met twee baarmoeders bevalt totaal onverwacht twee keer in een maand
Maar de tweeling werd pas een maand later geboren.
“Dat klopt, dat heet een intervalbevalling. Tijdens de zwangerschap ovuleer je niet, dus het is niet zo dat ze tijdens de zwangerschap van de eerste nóg een keer zwanger is geraakt – wat mensen weleens denken. Ze was lange tijd zwanger van alle drie de baby’s.”
Hoe ontdekken vrouwen dat ze twee baarmoeders hebben?
“Meestal per toeval. Als je twee baarmoeders hebt, kun je soms ook twee baarmoedermonden hebben. Dat zie je dan met een uitstrijkje. Ook zien we het weleens als vrouwen moeilijk zwanger kunnen worden en we echo’s maken. Een andere reden kan zijn dat een vrouw erg veel last heeft van de menstruatie en we om die reden een echo maken. Heel soms zien we het na vroeggeboorte, omdat dat kan optreden als een vrouw twee baarmoeders heeft. Dat komt simpel gezegd doordat een halve baarmoeder kleiner is, en de rek van de baarmoeder waarschijnlijk een rol speelt bij het starten van de bevalling. Die kleinere baarmoeder gaat eerder protesteren.”
Lees ook
Britse vrouw (18) heeft twee baarmoeders, maar bevalt tóch van gezonde baby
Het kan dus zo zijn dat een vrouw zelf niets van de afwijking merkt totdat deze ontdekt wordt?
“Dat kan inderdaad, maar er zijn ook andere manieren om het op te sporen. Een baarmoederafwijking wordt vaak geassocieerd met andere afwijkingen zoals nier- of buikwandafwijkingen en liesbreuken. De nieren worden in dezelfde periode gevormd als de baarmoeder, dus als in dat traject iets misgaat, kan bij de baarmoeder ook iets misgaan. Waarom sommige vrouwen dit hebben, weten we nog niet. We weten niet of het aangeboren is of dat invloeden van buitenaf meespelen.”
Wat voor gevolgen brengt het met zich mee als iemand twee baarmoeders heeft?
“Er treden vaak problemen op met menstruaties, omdat het bloed minder makkelijk weg kan. De oppervlakte van twee baarmoeders is net iets groter en daardoor de menstruatie heftiger. Ook is de kans op endometriose groter. Wat betreft de zwangerschap is er een grotere kans op een miskraam, vroeggeboorte of dat het kindje niet goed groeit.”
Komt dit vaak voor?
“Van alle vrouwen heeft 3 tot 5 procent een baarmoederafwijking. Het hebben van twee baarmoeders is één van die afwijkingen, en die komt maar in een kwart van de gevallen voor, dus bij minder dan 1 procent van de vrouwen.”
Koen Deurloo