Vanwege het coronavirus zit inmiddels iedereen thuis, wat zorgt voor een grote uitdaging: werken én ondertussen je kinderen vermaken. Hoe doe je dat?
GZ- en kinderpsycholoog Elles te Brake van DiSofa heeft een aantal tips.
Vanwege het coronavirus zit inmiddels iedereen thuis, wat zorgt voor een grote uitdaging: werken én ondertussen je kinderen vermaken. Hoe doe je dat?
GZ- en kinderpsycholoog Elles te Brake van DiSofa heeft een aantal tips.
Te Brake woont in Madrid – waar niemand de deur uit mag – en zit thuis met haar man en kinderen. Volgens haar is structuur het belangrijkst. “Houd zoveel mogelijk het ritme aan dat de kinderen gewend zijn. Dus: ontbijt, start met schoolwerk, neem pauze met tussendoortje, etcetera. Zorg voor voldoende afwisseling. Kinderen kunnen niet lang hun aandacht ergens bij houden. Een visueel overzicht is daarom fijner, dat geeft ze houvast. Voor jonge kinderen die nog niet kunnen lezen kun je woorden vervangen voor tekeningetjes.”
“Bak, knutsel, voetbal, experimenteer en beweeg. Kijk wat je samen kunt doen. Deze omstandigheden kunnen ook een extra gevoel van saamhorigheid geven. Maak daar gebruik van.”
De kinderen van Te Brake krijgen in Madrid online les. Tot 10 mei zijn de scholen in Nederland gesloten. “Maak gebruik van de technologie. Er zijn veel handige apps, websites en filmpjes die heel leerzaam kunnen zijn voor kinderen.” Bijvoorbeeld de app Maan Roos Vis, voor kleuters die beginnen met lezen. Of de app miniTeach, voor het oefenen met taal. QuickMath is een handige app voor kinderen om sneller te leren rekenen.
Vanuit het RIVM kwam al eerder het advies om thuis te werken. Volgens Te Brake moeten hiervoor goede afspraken gemaakt worden binnen het gezin. “Neem dit op in de dagplanning en creëer een zelfstandige werkplek wanneer je moet werken. Dan is het voor je kinderen duidelijk dat je niet gestoord mag worden. Tip: hang een briefje op de deur met de stoplichtkleuren. Rood betekent dat ze je niet mogen storen, oranje dat ze kort wat mogen vragen en groen staat voor dat je kinderen gerust binnen mogen komen. Probeer op de momenten dat je niet aan het werk bent, er voor je kinderen te zijn. Doe bijvoorbeeld iets actiefs samen, zoals wat knutselen of bakken.
COVID-19 kan kinderen bang, onrustig of boos maken. Te Brake: “Sta stil bij de impact die dit op ze heeft en maak ruimte om erover te praten. Er zijn kindgerichte filmpjes en flyers beschikbaar met goede uitleg, voor alle leeftijden. Kijk eerst zelf of de informatie geschikt is voor je kind. Denk na over het moment op de dag: voor het slapen is niet slim. Sluit af met iets positiefs voor het naar bed gaan.”
Benieuwd hoe andere gezinnen omgaan met de coronacrisis? Sofie zit in thuisquarantaine met kinderen en houdt hier een dagboek voor ons bij.
Lees ook
Met deze mooie initiatieven helpen Nederlanders elkaar tijdens de coronacrisis