Het coronavirus is Nederland inmiddels binnengedrongen. Hoe leg je aan je kind uit wat er aan de hand is en wat doe je als ze in paniek zijn?
LINDA.nl belde met pedagoog Marina van der Wal voor een duidelijke aanpak.
Het coronavirus is Nederland inmiddels binnengedrongen. Hoe leg je aan je kind uit wat er aan de hand is en wat doe je als ze in paniek zijn?
LINDA.nl belde met pedagoog Marina van der Wal voor een duidelijke aanpak.
Hoe hebben verhalen over het coronavirus invloed op kinderen?
“Je ziet over het algemeen dat kinderen die met ziekten bezig zijn, heel veel gehoor geven aan het coronavirus. Tussen de regels door krijgen ze de angst mee van wat ze hebben gehoord. Het is niet grijpbaar en heeft te maken met dood en verderf. Dat maakt het voor kinderen heel moeilijk te vatten. Wat me opvalt is dat we het aan de ene kant – terecht – groot maken en dat het verstandig is dat we alert zijn. Maar we zijn alleen bezig met ‘oh jee, dadelijk komt het de grens over’. (Wat inmiddels ook is gebeurd, red.) Twee procent van de mensen overlijdt eraan en dat is minder dan het griepvirus in ons land. Dan denk ik: waar gaan we het relativeren, zonder te gemakkelijk te doen?”
Hoe praat je met je kinderen over het coronavirus?
“Wat ik zou doen, is de angst wegnemen voor al het onbekende. De meeste mensen worden beter. Dat komt omdat ze in het ziekenhuis voor je zorgen en alle huisartsen weten wat ze moeten doen.”
Lees ook
‘Help, ik hoest’: Heb ik nu het coronavirus te pakken?
“Met de bestrijding van het coronavirus zijn wij in Europa het beste land qua voorbereiding. Er is meteen adequaat gereageerd toen bekend werd dat het virus in China was uitgebroken. Vertel je kind dus over de oplossingen: wat er gaat gebeuren als het kind het coronavirus zou krijgen.”
Hoe kan je je kind geruststellen?
“Leg uit dat ziektekiemen bijvoorbeeld ‘beestjes’ zijn die er altijd zijn. De ene is brutaler dan de ander. Het coronavirus is een brutaal beestje dat overal nummer één wil zijn. Je kunt daarnaast het lijf zien als een huis met een deur. Iedereen doet zijn best om de deur dicht te houden. Maar als die brutale ziektekiem toch binnen is, doet iedereen extra zijn best om de deur dicht te houden. Ik zou kinderen geruststellen dat in Nederland alles gedaan wordt, zodat de ‘brutale beestjes’ niet zomaar hun gang kunnen gaan. En ook dat achter de deur een dokter zit.”
Hoe kunnen kinderen zich het best verweren tegen het coronavirus?
Het RIVM geeft tips om jezelf zo goed mogelijk te wapenen tegen mogelijke besmetting: 1. Was je handen regelmatig (en goed). 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog. 3. Gebruik papieren zakdoekjes. 4. Schud geen handen. 5. Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt.
Het RIVM stelt dat deze maatregelen voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het Rijksinstituut attendeert op het belang van het volgen van deze regels.
Lees ook
Deze jaren 80-serie stelt je kinderen gerust over het coronavirus
Hoe motiveer je kinderen om zich aan de regels te houden?
“Door de regels te herhalen en de kinderen te helpen. Dus als ze uit school komen of bij iemand hebben gespeeld, gelijk de handen wassen. Je kunt spelletjes aan tafel spelen, bijvoorbeeld; wie kan een zwanenhals vouwen tijdens het hoesten? Ouders moeten nu niet zeggen: ‘Door het coronavirus moet je groente en fruit eten.’ Dat is flauw. Dat ga je nu soms krijgen, dat ouders er een ‘opvoedding’ van maken. Je kunt wél zeggen dat ze groente en fruit moeten eten, om de deur voor de brutale ziektekiemen dicht te houden.”
Wanneer moet je naar de huisarts?
Wanneer jij of je kind verkoudheidsklachten of verhoging tot 38 graden heeft, adviseert het RIVM thuis te blijven. Zorg er ook voor dat jij of jouw kind niemand besmet. Je hoeft de huisarts niet te bellen, want de klachten zijn mild volgens het RIVM.
Wanneer de klachten erger worden, de koorts bij jou of het kind hoger dan 38 graden is en hoest of moeilijk ademt, dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.
Sinds donderdag 12 maart treft de Nederlandse regering nieuwe maatregelen die tot en met 31 maart gelden. Deze luiden als volgt:
– Iedereen in Nederland moet thuisblijven bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact en bel pas met de huisarts als klachten verergeren.
– Bijeenkomsten met meer dan honderd personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
– Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te verspreiden.
– Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen worden mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
– Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. Reis ook niet naar het buitenland.
– Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
– Scholen in primair-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven open, omdat daar weinig besmettingen zijn en het minder internationaal is. Daarnaast zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.