Uit onderzoek van het RIVM in samenwerking met het AMC blijkt dat Nederlandse jongeren slecht slapen door schermgebruik in de avond. Wij vroegen een expert hoe je je pubers ervan afhelpt.
Deze opvoeddeskundige legt uit hoe je je puber van het scherm weghoudt
Opvoeddeskundige Marina van der Wal helpt je bij het maken van afspraken met je telefoon-verslaafde pubers.
1. Aankondigen
Volgens Van der Wal heeft slecht slapen niet alleen invloed op de schoolprestaties, maar het kan ook obesitas en depressiviteit veroorzaken. Zij vindt het dan ook logisch dat je hier als ouder wat aan wil doen. “Maar kondig dat wel aan. Wanneer je de deur binnenkomt en er vanaf dan geen telefoon meer mee mag naar de slaapkamer, krijgt het puberbrein een error. De apps zijn zó ontwikkeld dat je er snel op wil reageren. Jongeren zijn dus gewend om constant een reactie te krijgen. Een antwoord levert bevestiging op en daardoor maakt het lichaam dopamine aan. Dopamine is precies waar pubers voortdurend naar opzoek zijn.” Wanneer dit in één klap wordt weggenomen, kan dat volgens Van der Wal een heftige reactie teweegbrengen.
Lees ook
Romy Boomsma schrijft krachtige post over opvoeden: ‘Er is geen standaard die je hoeft te volgen’
2. Afspraken maken
Wanneer je het verminderen van de schermtijd hebt aangekondigd, is het goed om samen afspraken te maken. “Zo leer je ze verantwoordelijkheid te nemen”, benadrukt Van der Wal. Volgens haar is dit belangrijk. “Pubers hebben bij wijze van spreken een lange termijngeheugen tot de volgende pauze. Ze zijn nog niet voldoende ontwikkeld om de gevolgen van hun social media gedrag in te zien. Dat leer je ze hiermee.” De deskundige legt uit dat het helpt om letterlijk te vragen hoe ze zelf denken zich aan de afspraak te kunnen houden. “Dit levert verassende inzichten op, maar helpt ook ze nadien op de (eigengemaakte) regels te wijzen.”
Lees ook
Opvoedkundige Marina (52): ‘Ouders moeten niet zo verkrampen als het over sex gaat’
3. Consequent blijven
“Waar ze kans zien om te onderhandelen, pakken ze die. Geloof me als ik zeg dat je het tegen ze aflegt. Ze hebben betere argumenten en grijpen iedere mogelijkheid om onder de afspraak uit de komen aan. Blijf dus consequent. Nee is nee,” luidt het advies van Marina. De ‘smoesjes’ dat de telefoon nodig is als wekker of om bereikbaar te blijven, moet je dus naast je neerleggen. En haal die ouderwetse wekker zelf ook maar weer uit de kast, want als ouder moet je volgens Marina ook streng zijn voor jezelf. “Kinderen hebben gelijk als ze zeggen: ‘Als ik dat moet, dan moet jij dat ook’.”
Wil je zelf je opvoedvaardigheden verbeteren? Doe dan hier mee aan Marina’s ‘opvoed-challenge’ DoApril.