Ondernemer Nicolette Loonen (48) is in de running om ‘Minister van de Nieuwe Economie’ te worden. Hiermee wil ze extra vaart zetten achter het duurzaamheidsbeleid van Nederland.
LINDA.nl vraagt Loonen wat er volgens haar moet veranderen.
Ondernemer Nicolette Loonen (48) is in de running om ‘Minister van de Nieuwe Economie’ te worden. Hiermee wil ze extra vaart zetten achter het duurzaamheidsbeleid van Nederland.
LINDA.nl vraagt Loonen wat er volgens haar moet veranderen.
Deze verkiezing is opgezet door MVO Nederland, een organisatie die zich bezighoudt met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zij willen de duurzame ontwikkeling in Nederland veranderen: het kan, en moet, sneller. Het is tijd voor een nieuw soort economie waarin andere waarden centraal staan.
Daarom hebben tweehonderd mensen zich verkiesbaar gesteld voor de titel ‘Minister van de Nieuwe Economie’, waaronder Loonen. De winnaar gaat onder andere om de tafel met politieke beslissers en gaat in debat met de Minister van Financiën, Wopke Hoekstra.
Waarom is deze verkiezing belangrijk?
“Ik denk dat het heel belangrijk is dat we naar een economie toe gaan die werkt voor iedereen. De afgelopen decennia was winst maken een belangrijk uitgangspunt. We staan er nu goed voor, maar we zien ook dat er veel ongelijkheid, honger en armoede is. Een grote groep mensen komt niet mee, dat verdient meer aandacht. Daarnaast zijn er veel milieu-uitdagingen die om extra input vragen.”
“Om hier écht iets mee te kunnen, moeten we anders gaan denken en met concrete doelen en oplossingen komen. Tegenwoordig is het politieke landschap best gepolariseerd. Veel partijen zijn tégen dingen, maar komen niet met een alternatief. Daar wil ik naar op zoek gaan. We zitten samen in dit schuitje en moeten er ook met elkaar uitkomen.”
Wat moet er volgens jou veranderen?
“Iets waar ik heel erg in geloof is het basisinkomen. Zeker als je ziet wat er met de toeslagenaffaire is gebeurd. Dat systeem was gebaseerd op wantrouwen en controle, er was weinig zelfstandigheid. Ik denk dat we meer rust en eenvoud nodig hebben. We moeten mensen uitdagen om vanuit hun eigen talenten een pad te bewandelen, waardoor ze bijdragen aan de samenleving.”
“De kern is dat we een andere manier van denken nodig hebben. Ik denk echt dat Nederland een gidsland kan zijn. We zijn al koploper op een aantal zaken. Maar we moeten blijven investeren, ook in duurzaamheid, anders gaan die ontwikkelingen zo aan onze neus voorbij. Dit is hét moment om hier beter naar te kijken.”
Is deze verkiezing stiekem een opstapje om zelf de politiek in te gaan?
“Haha nee, ik heb dus helemaal geen politieke ambities. Al bewonder ik Jacinda Ardern (de minister-president van Nieuw-Zeeland, red.) bijvoorbeeld wel heel erg. Zij is in mijn ogen een minister-president voor iedereen. Ze regeert vanuit empathie en verbondenheid, maar is ook daadkrachtig en weet mensen mee te krijgen. Dat spreekt me enorm aan.”
“Toch zet ik hier zelf liever de vaart achter vanuit het bedrijfsleven. Als we een grote groep mensen om ons heen kunnen verzamelen die goed van zich laat horen, moet de politiek daar uiteindelijk iets mee. Daarbij is het belangrijk dat we verschillende geluiden laten horen. Daarom hoop ik dat mensen steeds beter gaan nadenken over de rol van de politiek. Waar wil jíj dat het naartoe gaat? Hoe kun jij, door middel van je stem, bijdragen aan deze nieuwe economie?”
Lees ook
Meer vrouwen en meer kandidaten van kleur op kieslijsten voor Tweede Kamer