Dinsdag schreven we over tv-programma ‘Radar’, dat uitzocht of je ook verantwoord kunt zonnebanken. Volgens dermatoloog Marlies Wakkee kan dat niet.
Evelien, die uitgezaaide melanoomkanker heeft, kan erover meepraten.
Dinsdag schreven we over tv-programma ‘Radar’, dat uitzocht of je ook verantwoord kunt zonnebanken. Volgens dermatoloog Marlies Wakkee kan dat niet.
Evelien, die uitgezaaide melanoomkanker heeft, kan erover meepraten.
“Huidkanker en melanoom zijn redelijk onbekend, en zonnebanken is niet zo onschuldig als het lijkt”, vertelt Evelien als we haar bellen. Ze is naar eigen zeggen van een generatie die niet ingesmeerd werd. “Mijn ouders waren er niet van op de hoogte hoe slecht de zon is, ze wisten niet zo veel als we nu weten.”
Toen ze twintig was, kocht Evelien een zonnebank. “Ik was blond, had een hele lichte huid en wilde graag bruin zijn. In de zon verbrandde ik heel snel, dus dan maar opbouwen, dacht ik. Ik vond het een ontspannend en kreeg op deze manier een leuk kleurtje.” Vijf jaar geleden zag Evelien een moedervlek veranderen. Hoewel de huisarts er tot twee keer toe niets kwaads in zag, bleek het een jaar later melanoom te zijn.
“De moedervlek werd weggehaald. Nu is het klaar, dacht ik.” Maar het liep anders. Een bultje in haar lies dat ze een paar jaar later ontdekte, bleek een uitzaaiing te zijn in haar lymfeklier. “In augustus 2018 kreeg ik te horen dat er uitzaaiingen in m’n organen zaten en dat ik ongeneeslijk ziek ben.” Evelien heeft immuuntherapie gehad. Daardoor herkent je lichaam de kanker weer en worden die cellen door je immuunsysteem vernietigd, zo legt ze uit. “Ik heb het er zo goed op gedaan dat ik na een half jaar infusen gestopt ben met de therapie.” Maar het werkt helaas maar bij 50 procent van de patiënten, en zekerheid of haar immuunsysteem de cellen blíjft vernietigen, heeft ze niet.
Lees ook
Waarom deze dermatoloog vindt dat verantwoord zonnebanken niet bestaat
Evelien kan niet meer genezen. Of er een verband is tussen haar zonnebankgebruik en de melanoom, weet ze niet. “Maar het is wel bewezen dat er een explosie van melanomen bij mijn leeftijdsgroep zit. Er is nooit gezegd dat dit van de zonnebank komt, maar ik ging wel erg graag.” Evelien deed kuurtjes (drie keer per week onder de zonnebank, een paar weken achter elkaar) net voor de zomer, om een lekker kleurtje te krijgen. Ze heeft de zonnebank twintig jaar gehad, en gebruikte geen bescherming. In de ‘gewone’ zon smeerde ze zich wel goed in.
Evelien benadrukt dat ze niemand veroordeelt die onder de zonnebank gaat. “Het blijft ieders eigen keuze. Mensen die roken, weten ook dat de kans op longkanker groter is, en mensen die onder de zonnebank gaan, weten dat het niet zo goed voor je is. Ik dacht dat ook, en ik had nooit gedacht dat dit me zou overkomen. Dat mooie bruine kleurtje is het niet waard als dit de gevolgen zijn.”
“Maar niet voor iedereen zijn dit de gevolgen; huidkanker is het meest voorkomend en over het algemeen goed te behandelen.”, legt ze uit. “Maar dat is al erg genoeg. Als je ook maar één verandering ziet van je lichaam, ga dan naar je huisarts.” Als ze nu in de zon gaat, gebruikt Evelien genoeg zonnebrand. Overigens gaat ze niet meer zomaar in de zon liggen. “Op vakantie heus wel eventjes – ik word niet panisch van de zon – maar ik ga niet tijdens de piekuren.”
Lees ook
Jenny (30) was 23 toen ze per toeval een melanoom ontdekte in haar nek
Wil je meer informatie over melanoomkanker? Evelien raadt aan om op de website van Stichting Melanoom te kijken.