NOS-nieuwslezer Matijn Nijhuis (43) roept op om gehandicapten beter te representeren in de media. Zelf heeft hij een handicap, maar ziet hij heel weinig andere gehandicapten in zijn branche.
En dat moet anders, vertelt Matijn aan LINDAnieuws.
NOS-nieuwslezer Matijn Nijhuis (43) roept op om gehandicapten beter te representeren in de media. Zelf heeft hij een handicap, maar ziet hij heel weinig andere gehandicapten in zijn branche.
En dat moet anders, vertelt Matijn aan LINDAnieuws.
Lees ook
Nieuwslezer vertelt over hoe lastig én belangrijk ‘ik hou van jou’ zeggen eigenlijk is
De oproep van de nieuwslezer is ontstaan door een meisje met een handicap, een kijker van Matijns vlogs. Zij wil graag in de media werken, maar doet dat niet omdat zij denkt dat dat in haar geval niet kan. Matijn: “Eerst dacht ik: wat een raar verhaal, natuurlijk kan dat wel, moet je gewoon proberen. Totdat ze zei: ‘Ik dacht dat het niet kon, omdat je ‘ons’ nooit op televisie ziet.’ En daar heeft ze gelijk in. Je ziet lichamelijk gehandicapten wel in beeld komen als er iets zieligs aan de hand is, maar bijvoorbeeld nooit als succesvol acteur die toevallig een handicap heeft.”
Zelf is Matijn geboren met cerebrale parese (cp), een hersenverlamming die ervoor zorgt dat de rechterkant van zijn lichaam spastisch is. “Dat houdt in dat ik hetzelfde loopje heb als Lucille Werner, want zij heeft ook cp. Mijn rechterhand kan je zien als een soort slap zijwieltje, ik kan er niets mee.” Matijn is dus zelf het voorbeeld dat laat zien dat je ook met een handicap in de media kan werken. “Ik wil andere gehandicapten daarom oproepen: wil je in de media werken? Doe het gewoon, probeer het. Natuurlijk zijn er bepaalde dingen die je misschien niet kan doen door bijvoorbeeld je slechthorendheid of rolstoel, maar een hele hoop wel. Ik heb zelf ook voor RTV Oost gepresenteerd en ja, toen kwam dat slappe handje van me gewoon in beeld.”
“Maar ook mediabedrijven kunnen wat bijdragen aan de representatie van gehandicapten”, vindt Matijn. “Door meer gehandicapten op televisie te brengen, wordt een handicap gewoner en zien gehandicapten ook dat ze alles kunnen worden. Focus niet op de dingen die we niét kunnen, maar op de dingen die we wel kunnen. Ik kan bijvoorbeeld geen piano spelen en typen kan ik maar met één hand, maar kan prima het nieuws lezen.” Volgens Matijn ervaren gehandicapten vaak belemmeringen bij het vinden van een baan, maar zelf heeft hij dit nooit meegemaakt. “Ik heb gewoon een kantoorbaan, en als ik ging solliciteren, legde ik de focus natuurlijk niet op mijn handicap, maar op mijn capaciteiten en probeerde ik ze te overrulen met mijn charmes.”
“Ik wil nu absoluut geen beroepsgehandicapte zijn, hoewel ik dat met al die media-aandacht natuurlijk wel een beetje word zo”, lacht de nieuwslezer. “En ik ben normaal ook helemaal niet zo activistisch, maar ik vind dat dit echt anders moet.” De oproep van de nieuwslezer geldt niet alleen voor zijn eigen beroepstak, maar eigenlijk voor alle banen. “Dus niet alleen gehandicapte nieuwslezers en tv-verslaggevers, maar ook chefkoks, tuinmannen en bijvoorbeeld bouwvakkers. Het lijkt me heel mooi als gehandicapten overal beter gerepresenteerd worden.”