Tim Overdiek verloor in 2009 zijn vrouw en schreef daar als rouwcoach het boek Als de man verliest over. Wij vroegen ons af: hoe verschillen mannen en vrouwen in hun rouwproces?
Zó anders rouwen mannen en vrouwen, aldus deze psycholoog
We belden erover met psycholoog en rouwtherapeut Annelies de Jong.
Boeken van Tim Overdiek
Tim Overdiek bracht in 2010 al het boek Tranen van liefde uit, over zijn eerste jaar als weduwnaar. Inmiddels is hij omgeschoold tot therapeutisch coach, gespecialiseerd in mannen. Interessant, want rouwen door mannen en vrouwen kán inderdaad flink verschillen, stelt Annelies. “Al is dat wel generaliserend, hoor. Het kan per persoon natuurlijk alsnog anders zijn.”
Verlies- en herstelgericht
Toch zijn vrouwen vaker verliesgericht, terwijl mannen meer focussen op herstel. “Vrouwen willen het erover hebben met vriendinnen, of terugkijken: wie was diegene voor mij, wat betekende die persoon voor me? Mannen praten over het algemeen wat minder en gaan hard werken of sporten. Of destructief gedrag vertonen, zoals alcohol drinken.”
Ruimte en lucht
Annelies ziet het verschil ook terug in haar praktijk. “Vrouwen moet ik vaak uitnodigen om te zorgen dat ze meer ‘dingen’ gaan doen, zoals bewegen. Mannen wil ik eerder laten ervaren dat je verdriet niet groter wordt wanneer je het gevoel toelaat. Je krijgt juist meer ruimte en lucht. Vrouwen zoeken ook sneller contact met anderen, mannen denken eerder dat ze het alleen moeten oplossen.”
Opvoeding
Hoe je bent opgevoed en opgegroeid speelt ook een belangrijke rol binnen rouwverwerking. “Als je als kind verdrietig mocht zijn en je daarin gesteund voelde, kan je daar nu ook makkelijker mee dealen. Wanneer je bent opgegroeid in een gezin waar ruimte was voor emotie, is het niet gek dat je sneller je tranen laat zien, of dingen onder woorden kan brengen.”
Onbegrip
Soms ziet Annelies stellen terug die elkaar niet helemaal ‘begrijpen’ binnen hun rouwproces. “Wanneer je een relatie met een man hebt, kan het lastig te begrijpen zijn, een partner die het hele weekend aan zijn auto sleutelt. Dat betekent echter niet dat hij niet bezig is met het verlies. Je hoéft het ook niet op dezelfde manier te doen. Je kan juist veel van elkaar leren.”
Verbroken relatie
Als een relatie uitgaat, zijn er vaak ook verschillen tussen mannen en vrouwen terug te zien. “Wederom generaliserend hoor, maar dat verlies- en herstelgerichte komt ook terug bij een verbroken relatie. Mannen gaan over het algemeen weer sneller daten, terwijl vrouwen denken: hoe is deze relatie geëindigd? Wat is mijn aandeel hierin, wat had ik anders moeten doen? Mannen voelen óók veel verdriet, maar zijn sneller oplossings- en toekomstgericht.”
Lees ook
Weduwe Janke over rouw: ‘Vlees verwerk je, verdriet integreer je’
Zoek hulp
Annelies raadt hulp aan, mocht het niet lukken om met je partner over rouw te praten. “Het hoeft geen eindeloos traject te zijn, maar soms kunnen een paar gesprekken al helpen om te begrijpen waarom de ander er zo mee omgaat. De rol van de omgeving speelt ook een rol: iedereen heeft een mening over hoe je moet rouwen. Het is altijd te snel of te langzaam. Ik zou willen zeggen: trek je daar niks van aan, alleen jij weet wat je nodig hebt.”