Kraamverzorgers pleiten voor minder werkdruk en meer loon. Ze bieden minister Bruins daarom vandaag een petitie aan.
Kraamverzorger Yvonne pleit voor minder werkdruk: 'Het is méér dan beschuitjes smeren'
Wij belden met kraamverzorger Yvonne Straten (45), die ons uitlegt waarom dit volgens haar van belang is.
Actie ondernemen
Omdat de kraamzorg in Nederland op zijn retour is, hebben ruim zesduizend mensen een petitie getekend. Het doel is om de ‘nadelige omstandigheden’ te verbeteren en zo een tekort aan kraamverzorgers te voorkomen. “Als er nu niets gedaan wordt, ben ik bang dat ons vak verdwijnt,” vertelt Straten. De petitie moet minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanzetten tot actie.
Jonge gezinnen
Waar de problemen dan zitten? “Wanneer we in ‘de wacht’ staan, – omdat we niet weten wanneer een baby geboren wordt- verdienen we 11 euro voor acht uur werken. Dit houdt in dat we uitkomen op een uurtarief dat onder het minimumloon ligt,” legt Straten uit. Ze voegt daar aan toe dat daarom vooral veel ouderen werkzaam zijn in deze zorgsector. “Veel jonge moeders die werkzaam zijn als kraamverzorgende, nemen ontslag. Dit omdat je van die 11 euro geen kinderopvang kan betalen. Mochten zij dit ondervangen met oppas door opa’s en oma’s, dan zit het onregelmatige werkschema de vrouwen wel tegen.”
Personeelstekort
Om deze redenen zijn er inmiddels tweeduizend medewerkers uit de sector gestopt. Volgens Straten is het financiële plaatje niet de enige reden. Ook de vakantie-uren zijn problematisch. “Wanneer ik de eerste twee weken zestig uur heb gewerkt en de twee weken daarop veertig uur verlof aanvraag, krijg ik in totaal maar voor negentig uur uitbetaald. Dit komt omdat ik maar negentig uur per maand hoef te werken. Dat zou dus betekenen dat ik ‘mijn kraamgezin’ moet mededelen dat ze zich maar moeten redden voor de laatste tien uur. Dit kan ik – en vele kraamverzorgers met mij – niet over het hart verkrijgen. Daarom werken we toch maar die tien extra uur voor niets.”
Vroeg signaleren
Als dit zo door gaat, vrezen de kraamverzorgers dat de functie er over tien jaar niet meer is. Volgens Straten gaan er dan maatschappelijk relevante kennis en vaardigheden verloren. “Ik heb laatst een psychose kunnen voorkomen door het vroeg te signaleren en een behandeling in gang te zetten. Mensen vergeten vaak dat het vak meer vraagt dan alleen beschuit met muisjes smeren. We hebben ook een controlerende functie. Zo merken we snel huiselijk geweld of mishandeling op wanneer wij bij de gezinnen thuis komen. Daarbij zijn wij de helpende factor als het gaat om gezinnen met ouders die een laag IQ hebben. We leggen ze bijvoorbeeld uit wanneer, hoe en in welke mate ze moeten voeden,” vertelt Straten.
Lees ook
Evy (29) had na haar bevalling vier verschillende kraamverzorgers in tien dagen
Hoe nu verder
De mensen die de petitie hebben getekend, hopen op meer loon, minder werkdruk en betere werkomstandigheden voor de kraamverzorgers. Straten hoopt dit te kunnen bereiken door actie te voeren op Facebook. Daar wil ze de petitie verder onder de aandacht brengen. “Uit liefde voor mijn vak wil ik dat het blijft bestaan. Ook veel kraamgezinnen en jonge moeders hebben de petitie getekend. Dit is voor mij een bevestiging dat het onder de mensen leeft,” zegt Straten. Of en welke stappen minister Bruins gaat ondernemen, is nog niet bekend.