Mireille Kaptein verdient meer dan haar man. Hoewel zij daar allebei geen problemen mee hebben, snapt de buitenwereld het soms niet.
Kaptein: “Mijn man wordt soms gevraagd of ik ook ‘iets’ doe in ons bedrijf, maar ik ben de algemeen directeur.”
Mireille Kaptein verdient meer dan haar man. Hoewel zij daar allebei geen problemen mee hebben, snapt de buitenwereld het soms niet.
Kaptein: “Mijn man wordt soms gevraagd of ik ook ‘iets’ doe in ons bedrijf, maar ik ben de algemeen directeur.”
De loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft slinken, meldt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vandaag. In 2019 is het salaris tussen de twee seksen weer een stukje dichter bij elkaar gekomen, al verdienen vrouwen nog steeds 14 procent minder. Tien jaar geleden was dat 20 procent.
Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen steeds vaker hoogopgeleid zijn en dat de gemiddelde netto-uurlonen van vrouwen in dat jaar zelfs hoger lagen dan bij mannen. Maar dat vrouwen steeds vaker en meer werken en ook beter betaald krijgen, is voor het mannelijk geslacht soms moeilijk te verkroppen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bath.
Mannen zien vrouwen graag werken, als ze maar niet meer verdienen dan zijzelf, was een van de uitkomsten. De mannelijke gemoedsrust is optimaal als de vrouw 40 procent van het gezinsinkomen bijdraagt. Maar een echtgenote die meer verdient, of van wie ze zelfs financieel afhankelijk zijn, zorgt bij de meeste mannen voor druk en stress.
Kaptein werd vorig jaar uitgeroepen tot Zakenvrouw van het jaar 2019. Als algemeen directeur van het familiebedrijf Kaptein, dat zicht richt op de productie, verpakking en verwerking van boter en kaas, staat het als een paal boven water dat zij meer verdient dan haar man, die commercieel directeur in hetzelfde bedrijf is.
Kaptein en haar man hebben daar zelf totaal geen problemen mee. “Het gaat om de persoon, niet wie hij of zij is in functie, salaris of niveau. Als je zelf tevreden bent met je baan en met wie je bent en waar je voor staat, dan moet dit volgens mij geen issue zijn.”
Lees ook
Dat werd tijd: helft van leidinggevenden bij Unilever is vrouw
Ze heeft het idee dat de buitenwereld er krampachtiger over doet dan zijzelf. “Ik merk dat mensen het heel fijn vinden om in dat traditionele plaatje te denken. Zeker in het begin dat ik ons bedrijf leidde, kreeg mijn man weleens de vraag: ‘Doet je vrouw ook nog wat? Heeft zij ook een functie binnen het bedrijf?’”
Volgens Joanna Syrda, onderzoeker van de Universiteit van Bath, is dit precies wat mannen zo lastig vinden aan een vrouw die meer verdient dan zij. “De maatschappij verwacht dat mannen het brood op de plank brengen in het gezin, en wie die verwachting waarmaakt, wordt gezien als ‘mannelijk’. Dat is dus iets waar je je identiteit aan kunt ontlenen”, vertelt ze in een mail aan RTL Z.
Lees ook
Wat je zelf kunt doen aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen
Wie van die verwachting afwijkt, kan psychische problemen krijgen, vertelt Syrda. In de huishoudens waar de vrouw meer geld binnenhaalt, komen vaker problemen voor als depressie, vreemdgaan en echtscheidingen.
Kaptein denkt dat het vooral belangrijk is dat je open en eerlijk naar elkaar bent in de relatie. “Wij hebben het er ook over gehad. Alles is bespreekbaar bij ons.” In hun relatie zijn ze gelijkwaardig, zegt de directeur. “Dat wordt absoluut niet bepaald door geld. Wie je bent en waar je voor staat, is zoveel belangrijker.”
Lees ook
Vrouwenorganisatie wil stereotypen uit schoolboeken tegen de loonkloof
“Ik geloof dat we als vrouw stappen hebben gemaakt en we daar voor moeten staan. Ik zit er helemaal niet op te wachten om me ook nog druk te maken om wat iedereen van mij vindt.”