Allemaal de handen aan het stuur: het appverbod voor fietsers gaat vandaag in. Verkeerspsycholoog Kim Ruijs vertelt hoe we van onze telefoon kunnen afblijven.
Verkeerspsycholoog Kim Ruijs: 'Zet tijdens het fietsen je telefoon op stil'
We weten dat het verkeersveiligheidshalve niet handig is, maar we doen het toch: appen tijdens het fietsen. Vanaf vandaag levert dit een bekeuring op.
Minder verkeersslachtoffers
Het appverbod is vooral gericht op jongeren. Een van de voorvechters van het verbod is Michael Kulkens, de vader van Tommy-Boy. De scholier overleed in 2015 door een fietsongeluk. Terwijl hij op zijn telefoon keek, werd hij aangereden. Zijn vader zette het appverbod op de kaart. Dit verbod moet minder verkeersslachtoffers opleveren, zegt Verkeersminister Van Nieuwenhuizen.
Lees meer
Tom schreef viral column over verongelukt vriendje: ‘Daarna brak ik’
Telefoon op stil
Als verkeerspsycholoog onderzoekt Kim Ruijs het gedrag van weggebruikers, waaronder smartphonegebruik in het verkeer. Dat we naar onze telefoon grijpen in het verkeer, is automatisch gedrag, zegt Kim. “Het is meestal reactief. Je hoort een berichtje binnenkomen en je pakt meteen je telefoon.”
Verantwoordelijk
Waar dit bij jongeren vooral een fear of missing out is, is het bij volwassenen vaak verantwoordelijkheidsgevoel: “Je weet dat het gevaarlijk is, maar vindt het nog belangrijker om bereikbaar te zijn, bijvoorbeeld voor collega’s.” Zet je telefoon voor je fietstocht op stil, luidt dan ook het advies van de verkeerspsycholoog.
Handen aan het stuur
Of Nederland klaar is voor de nieuwe fietsregels weet Kim niet, maar “het is wel nodig”. Over het verbod bestaat nog veel onduidelijkheid. “Nu is het ineens definitief. In de auto mag je je telefoon ook niet meer vasthouden, mag dat op de fiets nog wel? Als ik dit al niet weet terwijl het mijn werk is, hoe weet de gemiddelde fietser dit dan?”, vraagt ze zich af.
Lees ook
Weg met hoge telefoonkosten: bellen en sms’en in EU nu goedkoper
Verbod
Voor de helderheid: je telefoon gebruiken op de fiets mag niet meer. Dus niet appen, geen nieuw nummer in Spotify aanklikken, niet je navigatie-app bedienen met de hand. Als je voor een stoplicht staat, mag je wel je telefoon gebruiken. Het verbod geldt voor bestuurders van fietsen en alle varianten daarop (snorfietsen, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen). Vooralsnog geldt het verbod niet voor ruiters, skeelers en skateboarders.
Beetje coulant graag
Fietst er toch een app’je doorheen, dan riskeer je een boete van 95 euro. Kim vindt dat het verbod vrij krachtig van start gaat. “In Utrecht hangen nu borden: pas op, je wordt bekeurd. Het zou slim zijn om eerst een beetje coulant te zijn, mensen attenderen op het verbod. Dat roept minder weerstand op dan meteen bekeuren.”