Een doodskist is vaak donker, kil en verdrietig, maar als het aan Florien Smits (33) ligt niet. Met Kleurjekist verandert zij een uitvaartkist in een kleurplaat.
Zo worden zowel kinderen als volwassenen betrokken bij het afscheid.
Een doodskist is vaak donker, kil en verdrietig, maar als het aan Florien Smits (33) ligt niet. Met Kleurjekist verandert zij een uitvaartkist in een kleurplaat.
Zo worden zowel kinderen als volwassenen betrokken bij het afscheid.
Twintig jaar geleden mocht Smits de kist beschilderen van een overleden vriend van de familie, op basis van een kleurplaat. “Een nicht van de overledene had een afbeelding van Jungle Book op de deksel gezet en wij mochten die inkleuren. Dat gaf houvast en het resultaat was heel indrukwekkend. Een herinnering die me altijd is bijgebleven.” Deze persoonlijke ervaring zette haar aan het denken. “Twintig jaar later staat die kist me nog altijd helder voor de geest. Actief betrokken worden bij een uitvaart, is voor een kind belangrijk voor de rouwverwerking. Je kijkt terug op iets wat mooi en speels was, in plaats van koud en kil.”
Haar ervaring resulteert in Kleurjekist: een uitvaartkist van ongelakt populierenhout met in de deksel een gefreesde illustratie naar keuze. Samen met verschillende illustratoren heeft Smits zes illustraties ontwikkeld. “Je ontvangt een complete kist, inclusief bekleding. Daarbij leveren we ook verf in primaire kleuren, zodat je meteen aan de slag kunt met inkleuren.” Smits heeft er bewust voor gekozen om enkel de deksel te frezen: “Zo blijft er nog genoeg ruimte over om de kist verder te personaliseren.”
Tekst gaat door onder de foto
Lees ook
Een uitvaartonderneming beginnen in tijden van corona: ‘We krijgen veel aanvragen’
Met deze kist wil Smits families en vooral kinderen ondersteunen tijdens een uitvaart. “In zo’n periode van afscheid, die vaak maar vijf dagen duurt, zijn volwassenen druk met van alles regelen. Van rouwkaarten tot speeches en de juiste muziekkeuze. Kinderen hebben geen rol”, legt Smits uit. “Als de kist door hen beschilderd wordt, hebben ze wél een verantwoordelijkheid en dragen ze bij aan het complete afscheid. Dat helpt kinderen verlies te verwerken op een manier die bij hen past: het inkleuren van een kleurplaat. Speelser kan bijna niet.”
Toch kan het ook meerwaarde hebben voor volwassenen. “Samen schilderen werkt verbindend.” Zo werk je samen aan een eindresultaat, door te bepalen wat de deksel moet uitstralen en welke kleuren je gebruikt. Volgens Smits kan het ook een mooie activiteit zijn voor bijvoorbeeld een groep vrienden. “Tijdens een uitvaart is er maar een beperkt aantal mensen dat mag spreken of een muziekstuk uit mag kiezen. Als een groep vrienden de deksel beschildert, heeft die collectief aandeel in het afscheid.” Daarbij stelt Smits dat een uitvaart steeds meer een beleving wordt en we iemands leven ook mogen vieren.
Het bedrijf van Smits is slechts een aantal maanden gestart, maar ontvangt veel lof. “Mensen vinden de illustraties prachtig en zijn enthousiast omdat het nieuw is binnen het aanbod.” Ook deskundigen spreken hun lof uit, zegt ze. “Ik heb onder andere rouw- en verliesbegeleiders en uitvaartondernemers gesproken. Zij geven allemaal aan dat het goed is dat zo’n groot onderdeel van afscheid op kinderen kan worden toegespitst.”
Een week na de lancering werd de eerste kist beschilderd en dat was gelijk een bijzondere. “De kist werd beschilderd door een groep volwassenen: een team collega’s van een zorgboerderij.” Volgens Smits bevestigt dat de veelzijdigheid van de kist. “Ik richt me primair op (klein)kinderen, maar zo zie je dat hij ook geschikt is voor een groep collega’s of vrienden.”
Florien Smits
Lees ook
Annemiek verzorgt uitvaarten: ‘Rouwen kan niemand alleen, zeker nu niet’