Sprinter Blaze (7) vloog deze week het internet over doordat hij veel indruk maakt met zijn snelheid én sixpack. Maar is een intensief sportleven eigenlijk wel gezond voor zo’n jong kind?
Is intensief sporten (met sixpack tot gevolg) gezond voor een kind? Deze expert legt het uit
We belden bewegingswetenschapper Niels van der Linden en vroegen hem hoe dat zit.
Kan het kwaad om op zo’n jonge leeftijd al zo intensief te sporten?
“Kwaad kan het naar mijn mening niet, maar ik adviseer wel om bij jonge kinderen de focus te leggen op techniek. Pas vanaf een jaar of vijftien, wanneer de kinderen in de puberteit komen, wordt het echt interessant. De spieropbouw is dan voldoende ontwikkeld om sportresultaten te kunnen meten”
Is er geen risico op blessures?
“Wanneer je kind zowel aan krachttraining doet als in teamverband speelt, is het belangrijk dat deze trainingen op elkaar zijn afgestemd. Fanatieke ouders die een personal trainer inhuren voor hun kind en daarnaast iedere zaterdag hun kind afleveren bij de voetbalclub, hebben vast de beste bedoelingen. Het kan dan alleen voorkomen dat de trainingen niet op elkaar zijn afgestemd. Daardoor kan een disbalans ontstaan, die blessures veroorzaakt. Het is dus beter om de trainingen op elkaar af te stemmen.”
We worden wel een beetje moedeloos van zo’n jong talent. Als je op latere leeftijd nog een sportcarrière wil beginnen, is er dan nog hoop?
“Zeker. Ik pleit zelfs voor een leven lang sporten. Ik denk dat het goed is voor iedereen om te blijven bewegen, ongeacht je leeftijd. Het is dus beter om je oma zelf haar kop koffie te laten halen. Voor jonge kinderen is het voor hun concentratievermogen goed om te bewegen. Lichaamsbeweging is dus voor alle leeftijden, zolang het onder begeleiding gebeurt.”
Je ziet voetballers vaak ‘met pensioen gaan’ rond hun 36e, waar heeft dat dan mee te maken?
“Een gemiddelde man beleeft zijn topjaren tussen zijn 25e en 35e, met als hoogtepunt zijn 28e. Dit heeft te maken met de spierafbraak. Wanneer je de dertig bent gepasseerd, wordt meer spier afgebroken dan aangemaakt. Hierdoor gaat het sporten moeizamer en leg je het af tegen een jongere tegenspeler. Daarom stoppen sporters vaak rond die leeftijd. Wanneer je niet op topniveau sport, kun je natuurlijk gewoon door blijven gaan.”
Alle reden om vandaag nog te beginnen met sporten. Voor wie meteen efficiënt aan de slag wil: een paar tips.
1. Opbouw
“Loop vooral niet te hard van stapel. Het is belangrijk om het bewegen op te bouwen. Hierdoor blijft het leuk, voel je je fitter en is de drempel lager om een volgende keer weer te gaan. Ga dus niet vanaf de bank ‘ineens’ vijf kilometer hardlopen. Ik zou bij voorkeur sowieso beginnen met krachttraining. Hierdoor bouw je meer spieren op, waarmee je meer vet verbrandt in de rustperiode. En daar draait het allemaal om bij het afvallen.”
2. Variatie
“Zorg ook voor voldoende variatie in je oefeningen. Hierdoor krijg je geen overbelasting van je spieren. Het is de bedoeling dat je fitter wordt van sporten. Daarom is het belangrijk niets te forceren en je spiergroepen af te wisselen.”
Lees ook
17 x uitputtende tweets over het loodzware leed dat sporten heet
3. Kennis
“Het is tegenwoordig gemakkelijk om thuis te trainen. Let daarbij wel goed op hoe je de oefeningen uitvoert. Ga bijvoorbeeld voor de spiegel staan als je aan het trainen bent. Vergeet ook niet jezelf eerst goed in te lezen over de training die je wil gaan volgen. Dit kan je doen via een tutorial of door een bijeenkomst bij te wonen, waar sprekers je van alles kunnen vertellen over sport, voeding en rust.”