Knuffelen met je vriendin, zoenen met een date of je vader omarmen: huid-op-huid-contact is in tijden van corona even verleden tijd.
Huidhonger is een gevolg van dat gebrek aan aanraking. Wat kun je ertegen doen?
Huidhonger
Gedragspsycholoog Suzie Geurtsen legt de ernst van huidhonger uit. “Mensen hebben altijd de behoefte aan aanraking. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het een basisbehoefte is”, aldus Geurtsen. “In de oertijd kon je ook niet overleven in je eentje, daarvoor had je anderen nodig. Die drang naar contact zit sterk verankerd in ons DNA. Aanraking symboliseert de veilige nabijheid van anderen.”
“Een knuffel heeft ook meerdere positieve gevolgen voor je lijf. Zo voelen we ons verbonden door aanraking en krijg je het gevoel dat de ander je vertrouwt en leuk vindt. Daarnaast heeft aanraking een positieve invloed op het verlagen van stress en het beleven van pijn. Mocht je bijvoorbeeld verdrietig zijn, dan kun je jezelf na een knuffel al stukken beter voelen”, weet Geurtsen.
‘Contact en liefde’
‘Langzaam krijgt mijn huid honger. Niet eens per se naar sex. Ik heb eerder lange periodes van seksloosheid gekend en die prima overleefd. Alleen was er dan verdriet om een verloren liefde, kon er gemist en gehunkerd worden en hingen er opties in de lucht’, schreef Saskia Noort dit jaar in haar column voor LINDA..
‘De verloren liefde kon terugkomen. Nieuwe liefdes konden gevonden worden. En er was troost in de vorm van vrienden, kinderen, ouders. Er werden armen om me heen geslagen, knuffels gegeven, haren geaaid en in tijden van grote emotionele spanning was er de masseur om de huid te voeden. Dit virus maakte een einde aan bijna alles waar ik voor leef. Contact en liefde.’
Een kruik, iemand?
Wat als je, zoals bij Saskia gebeurt, al maanden geen knuffel hebt gekregen? Of al tijden snakt naar een goede zoen, een hand op je schouder, huid op huid? “Het is geen ramp als je iemand even niet mag knuffelen, maar fijn is het allesbehalve. Je kunt je sneller eenzaam voelen, en dat kan zorgen voor depressieve gevoelens”, aldus Geurtsen. Maar niet getreurd: er zijn manieren om je huidhonger te bestrijden.
“Je kunt een gevoel van vertrouwen en sympathie krijgen bij het aanraken van een geliefde”, aldus Geurtsen. “Dat is op een bepaalde manier na te bootsen. Spreek bijvoorbeeld met vrienden af en vertel ze waarom zij belangrijk voor je zijn, dat kan ook sympathie opwekken.” Fysiek contact is natuurlijk anders dan verbaal contact, maar proberen kan geen kwaad.
‘Ik mis mijn kudde’
“Daarnaast is de warmte die je voelt bij een aanraking belangrijk: het geeft je een veilig en vertrouwd gevoel. Dat is bijna onmogelijk om na te bootsen, maar je kunt proberen om die warmte op andere manieren te vinden. Maak bijvoorbeeld een warme kruik die je ’s avonds meeneemt naar bed, of knuffel je huisdier.” En als laatste tip: “Boek een massage, dat kan ook helpen bij huidhonger.”
Zoals een getalenteerd auteur ooit schreef in LINDA.: ‘We zijn kuddedieren, en ik mis mijn kudde. De mensen die zeggen dat de wereld nu zal veranderen, en dat we de anderhalvemeterregel moeten omarmen als nieuwe maatstaf, ik geloof ze niet. Ik denk dat zodra we weer mogen, we zo snel mogelijk in elkaars armen rennen en iemand zoeken om even bij te schuilen.’