De geur van jouw pasgeboren baby: moeilijk om in woorden uit te drukken, maar absoluut de állerlekkerste geur op aarde. Waarom eigenlijk?
Om een psychologische én biologische reden, vertelt geurhistoricus Caro Verbeek.
De geur van jouw pasgeboren baby: moeilijk om in woorden uit te drukken, maar absoluut de állerlekkerste geur op aarde. Waarom eigenlijk?
Om een psychologische én biologische reden, vertelt geurhistoricus Caro Verbeek.
“De biologische reden is dat de klieren in de kruin van een baby geurstoffen afgeven. De moeder hangt tijdens de borstvoeding met haar neus boven de kruin. Als zij de geur ruikt, begint de moeder te lacteren.” Je reageert dus van nature op de geur van je baby.
Daarbij kan een baby vanaf zijn of haar geboorte extreem goed ruiken. “Een baby kan de moedermelk van zijn eigen moeder herkennen op geur. Zodra ze de ‘juiste’ moedermelk ruiken, gaat de mond gelijk open.” En zodra de baby de tepel ruikt, ontstaat er ook een zuigreflex. “Het borstvoedingsproces is dus een soort cirkel van twee neuzen: die van de moeder én die van de baby.”
Maar dat je maar geen genoeg kunt krijgen van de geur van jouw pasgeboren kind, heeft ook een psychologisch aspect. “De geboorte van een baby is vaak een van de mooiste momenten in iemands leven. De geur van de baby link je dan ook meteen met die gelukzaligheid”, zegt Verbeek. “Als je die geur dan weer ruikt, associeer je dat weer met nieuw lieven, geluk en het moederschap.”
Lees ook
Babynaam-inspiratie nodig? Deze lezers kozen een bekende naam voor hun spruit
De babygeur versterkt daarbij de band tussen moeder en kind. Zo zou 90 procent van de vrouwen hun pasgeboren kroost kunnen identificeren op basis van geur. Maar dat gaat verder dan alleen de moeder. “Ook opa’s en oma’s zouden hun kleinkind kunnen herkennen op basis van geur, nog voordat ze de baby ontmoet hebben.”
Bij een psychologisch onderzoek kregen grootouders verschillende geurlapjes onder de neus. Het overgrote deel wist meteen de geur van hun pasgeboren kleinkind te onderscheiden. “Dat heeft te maken met een heuse familiegeur”, zegt Verbeek. “Onze lichaamsgeuren worden veroorzaakt door verschillende bacteriën en microben. Je deelt dezelfde flora op je huid als de rest van de familie.”
Het effect van babygeur is dus zowel psychologisch als biologisch te verklaren. Bij het overgrote deel van alle andere geuren is dat anders, die hebben alleen een psychologisch effect op mensen. “Geuren zijn namelijk niet van zichzelf vies of lekker. We vinden de geuren die we met positieve emoties associeren het lekkerste.”
Daarbij krijgen we het aangeleerd dat de geur van poep en zweet vies is. “Dat zit, anders dan bij babygeur, niet in de geur zelf.”
Lees ook
Daar zit een luchtje aan: Gwyneth Paltrow ‘komt’ nu ook met orgasmekaars
Geur is volgens Verbeek de basis van ons bestaan. “Maar het is onzichtbaar en onhoorbaar, dus verdwijnt het vaak onbewust naar de achtergrond.” Toch speelt geur een grote rol in de keuzes die je maakt. “Zo kies je ook een partner op geur. Je kunt ruiken of iemand niet te veel op je lijkt. Dat is een natuurlijk mechanisme, zodat je zeker weet dat de ander geen familie is.”
Daarbij kun je geen relatie of vriendschap opbouwen met iemand die je niet lekker vindt ruiken. ‘In kwade reuk staan’ is een uitdrukking uit de bijbel: als je in kwade reuk staat, kun je niets goeds meer doen bij iemand. Dat werkt in de werkelijkheid ook zo. “Als iemands geur je niet bevalt, dan kun je diegene simpelweg niet sympathiek vinden.”