Toen het coronavirus voor het eerst om zich heen greep, konden we nog genieten van een wandeling in het voorjaarszonnetje. Maar hoe overleven we de coronatijden in deze gure wintermaanden?
Psycholoog Yara van Gendt legt het uit.
‘Het is kut’
Tijdens de eerste golf kon menig mens buiten wandelen, sporten en genieten in de zon. En in de zomermaanden streken we neer op een terras. Maar met dit winterweer wordt dat behoorlijk lastig. Hoe blijf je in hemelsnaam positief?
“Het is een ellendige situatie waar we in zitten”, aldus Van Gendt. “Het is goed om te erkennen dat het absoluut niet leuk is. Het is kut, dat hoeven we niet te relativeren. Herken en erken die negatieve gedachten. Deel ze met anderen. Het kan al helend werken door te vertellen hoe je je voelt”, weet de psycholoog.
Coronatijden
De tweede golf en de tweede lockdown zijn anders dan de eerste, aldus Van Gendt. “Tijdens de eerste golf was alles nieuw en zette iedereen z’n schouders eronder. We volgden wat werd gezegd. Maar nu twijfelen steeds meer mensen aan het beleid van de overheid en volgt niet iedereen alle maatregelen op. Niemand weet hoe lang dit alles nog gaat duren. Dat maakt het lastiger.”
Met een guur najaar spelen ook winterdepressies op. We worden nou eenmaal vrolijker van een stralend zonnetje dan van een hagelbui. Om minder last te hebben van negatieve gedachten, is het aannemen van een ander perspectief de truc. “We hebben met veel factoren te maken, ook externe. Maar daar hebben we helemaal geen grip op. Je moet kijken naar waar je wél invloed op hebt.”
‘Kracht zit in ieder van ons’
“Blijf daarom in beweging, eet gezond, onderhoud je sociale contacten, pak oude hobby’s op en doe waar je gelukkig van wordt. Je hebt geen invloed op wat de overheid doet, dit vreselijke virus en het weer. Misschien moeten we wel maanden binnen zitten. Dat is ruk, maar probeer te kijken naar wat wél kan.”
Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan in deze coronatijden. “Tuurlijk, de komende tijd wordt heel lastig, maar we hebben dit alles begin dit jaar al meegemaakt. Nu weten we tenminste wat de situatie met ons doet. Probeer je draai te vinden om de komende maanden vol te houden.” Gelukkig zijn we, volgens Van Gendt, weerbaarder dan we denken. “Dat zagen we tijdens de lockdown begin dit jaar ook. Uiteindelijk vonden we een manier om te overleven. Die ambitie en kracht zit in ieder van ons.”
Geen negatieve gedachten
“We leven met beperkingen en onzekerheden, en weten niet wat ons te wachten staat. Maar blijf niet in die negatieve gedachten hangen.” Een manier om je negatieve gedachten te vergeten: kijken naar het afgelopen jaar. Ja, echt. “Deze vreselijke tijd heeft ons, hoe gek ook, wat gebracht. We kijken anders naar de levens die we leefden, hebben meer rust en leren waarderen. Dat is ook waardevol.”
Maar of de tweede lockdown makkelijker gaat worden? “Alles wat we voor een tweede keer doen is makkelijker. Je weet immers wat je te wachten staat, maar je weet ook hoe rot het was. Het is dubbel. We gaan er makkelijker in komen en weten wat we kunnen verwachten, maar daar wordt het bepaald niet leuker van.”