Tijdens en tussen de lockdowns hebben we niet stilgezeten. De babyboom die nu daarop volgt is voor verloskundigen een hele bevalling.
“Ik ben drukker dan ooit,” zegt verloskundige Justine van Daal uit Eindhoven.
Tijdens en tussen de lockdowns hebben we niet stilgezeten. De babyboom die nu daarop volgt is voor verloskundigen een hele bevalling.
“Ik ben drukker dan ooit,” zegt verloskundige Justine van Daal uit Eindhoven.
Haar vierentwintig-uurs-dienst zit erop; de wereld is twee kerngezonde baby’s rijker. Verloskundige Justine raakt nét haar kussen als de telefoon wéér gaat. Nummer drie gaat nu echt komen (‘De weeën komen nu heel regelmatig!’); baby’s laten zich nu eenmaal niet plannen. Golfbewegingen is Justine wel gewend. “Na de zomervakantie en de feestdagen is het vaak raak, maar,” zo verzucht Justine, “zo druk als dat het nu is, heb ik het de afgelopen zes jaar niet gehad. Gemiddeld deed ik één bevalling per dienst, soms twee, nu zijn het er gerust drie. Dan werk ik 24 uur non-stop. Het is aanpoten.”
We zitten in een ware babyboom. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) steeg in februari het geboortecijfer al met 6 procent in vergelijking met de afgelopen vijf jaar. Vooral in Flevoland, Utrecht, Drenthe en Limburg werd er flink vermenigvuldigd.
Al is het de laatste weken ook in Brabant spitsuur. “Vorige week moest ik drie ziekenhuizen bellen voordat er één plek had. Alles in de buurt zat vol en de vrouw wilde graag een ruggenprik. Die kon alleen in Den Bosch worden gezet, dat is dik een half uur rijden vanaf hier. Je kunt je voorstellen: voor een barende vrouw lijkt zoiets uren te duren. Gelukkig was ze allang blij dat ze pijnstilling in het vooruitzicht had.”
Toch hoeven mama’s in spé zich geen zorgen te maken over de kwaliteit van haar zorgverlening door de drukte. Justine: “Ik neem wat vaker de telefoon op dan normaal, maar ik ben en blijf er gewoon helemaal bij. Ook met mijn hoofd: op het moment suprême ben ik echt niet bezig met de hoge werkdruk, maar met een gezond kindje op de wereld zetten.”
Verloskundige Justine:
Waarom de ooievaars in filevorming aanvliegen, kan Justine wel verklaren. “De vrouwen die nu bevallen of bijna zijn uitgerekend, zijn tussen de eerste en tweede lockdown zwanger geraakt. Net het moment dat de toekomst er weer wat rooskleuriger uit kwam te zien. Bovendien zaten stellen letterlijk bovenop elkaars lip.”
Niet dat de tweede en zwaardere lockdown als anticonceptie werkte. “Veel stellen durfden er juist nu en ondanks de onzekerheid voor te gaan. Ik hoor dat ze voorheen eigenlijk eerst nog die verre reis wilden maken of het hele huis verbouwen. Dat ging niet of een stuk lastiger en dus dus kreeg de kinderwens meer prioriteit.”
Lijk je op je tijdlijn alleen door foto’s van jongetjesbaby’s te scrollen? Dat kan kloppen. Justine zet vooral haar tanden in beschuit met blauwe muisjes. “Er worden deze maanden zoveel jongetjes geboren; daar hebben wij het als verloskundigen vaak over. Hoe kan dat? We kunnen het niet wetenschappelijk verklaren; de verdeling tussen jongens meisjes zou fifty fifty moeten zijn, maar ik zag alleen vandaag al dat van de zes nieuwe inschrijvingen bij het kraamzorgbureau alle zes de vrouwen in verwachting zijn van een jongen!” Oh boy.
Lees ook
Babyboom in februari: in deze provincies worden de meeste baby’s geboren