Het blijkt dat er in veel tattoo-inkt verschillende kankerverwekkende stoffen zitten. Maar veel tattooshops weten van niks, waardoor klanten een potentieel risico lopen.
Dat blijkt uit onderzoek van Radar.
Tattoo-inkt
Vanaf 1 januari 2022 komt er een nieuwe Europese wetgeving rondom tatoeëren. Vanaf dan moet een tatoeëerder aan de consument het etiket van de gebruikte inkt kunnen laten zien. Ook moet een tatoeëerder bijhouden welke inkt hij bij welke klant heeft gebruikt.
Dit omdat in de inktstoffen van tatoeages polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), zware metalen, conserveermiddelen en azo-kleurstoffen kunnen zitten. Deze stoffen zijn kankerverwekkend.
Hierdoor lopen klanten een potentieel risico, wanneer er geen actie wordt ondernomen vanuit de inktproducenten, de brancheorganisatie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Meer dan een sigaret
Inmiddels heeft één op de vijf mensen een tatoeage. Uit onderzoek van Radar blijkt dat veel tattooshops niet weten wat voor stoffen er in de tattoo-inkt zitten. ‘Gewoon, zwarte inkt’, of ‘GGD-goedgekeurde inkt, gekocht via de groothandel’, is dan ook het antwoord wanneer het programma contact met hen opneemt.
Thomas Rustemeyer, hoogleraar dermatologie en onderzoeker bij de tattoo-poli, noemt een tattoo niet levensgevaarlijk. Maar het brengt wel bepaalde risico’s met zich mee. “De stoffen blijven voor langere tijd in je lichaam, wat mogelijkerwijs in de toekomst kwaadaardig kan worden. Er zitten stoffen in de inkt die gevaarlijk kunnen zijn, maar dat hangt van de mate af, waarmee ze in het lichaam terechtkomen. Er zijn onderzoeken die laten zien dat een tattoo van driehonderd vierkante centimeter duizend keer zoveel meer kankerverwekkende stoffen bevat, dan een sigaret.”
Geen idee
Volgens Gerrit Grootenhaar, voorzitter van de Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst (NBTK), vraagt bijna niemand zich af wat voor stoffen er in tattoo-inkt zitten. “Als de overheid het legaliseert, als veilige inkt, dan gaan mensen er ook vanuit dat de inkt goed is onderzocht.”
En dat onderzoekt wordt uitgevoerd door de NVWA. Zij vertellen aan Radar steekproeven uit te voeren. “Mochten die niet veilig zijn, dan worden ze uit de handel genomen. Dat er kankerverwekkende stoffen inzitten, zou heel goed mogelijk kunnen zijn.” Maar dat is volgens hen dan wel de verantwoordelijkheid van de leveranciers.
En de leveranciers? Die hebben ook geen idee wat voor stoffen er in de inkt zitten verwerkt. Het is dan ook heel goed mogelijk dat de tattoo-inkt die wél gebruikt mag worden na de komst van de nieuwe wet, nog helemaal niet bestaat.
Bekijk de hele aflevering van Radar vanavond om 20.30 uur op NPO1.