Zangeres Anneke Grönloh is op 76-jarige leeftijd overleden. We nemen afscheid van een van de bestverkopende zangeressen van Nederland, die al langere tijd ziek was.
Ze overleed afgelopen vrijdag in haar woning in Frankrijk.
Zangeres Anneke Grönloh is op 76-jarige leeftijd overleden. We nemen afscheid van een van de bestverkopende zangeressen van Nederland, die al langere tijd ziek was.
Ze overleed afgelopen vrijdag in haar woning in Frankrijk.
Grönloh wordt in 1942 geboren in Nederlands-Indië, waarna ze haar eerste levensjaren doorbrengt in een kamp van de Japanse bezetters. Kort na de oorlog wordt haar gezin herenigd, en vertrekken ze naar Nederland. De zangeres in de dop groeit op in het Brabantse Eindhoven.
Al op jonge leeftijd zet Grönloh een stap in het artiestenleven. Ze treedt op tijdens feestjes en zingt onder begeleiding van orkesten. In 1959 komt haar carrière in een versnelling terecht, als ze op zeventienjarige leeftijd de toentertijd bekende talentenjacht Het Cabaret der Onbekenden wint. Ze ontvangt een platencontract en haar eerste hit – Ma, hij wil zo graag een zoen in Nederland, en Ma, he’s making eyes at me in het buitenland – is al snel een feit.
De liedjes van Grönloh doen het vooral goed in Azië. In Singapore, Maleisië en Indonesië scoort de zangeres de ene nummer één-hit na de andere. Ze besluit op tournee te gaan door Azië, waar ze met haar Indische liedjes Boeroeng Kaka en Nina Bobo erom populair is. Ze treedt op in de grootste concertzalen in Singapore, Ipoh, Malakka en Penang.
Maar ook in Nederland staat het succes van Grönloh niet stil. In 1962 neemt ze haar nummer Brandend Zand op. Twee maanden lang staat het lied op nummer één in hitlijsten, totdat ze haar eigen nummer met een nieuwe single van de troon stoot: Paradiso. Maar liefst vier maanden lang staat deze hit bovenaan. Voor zowel Brandend Zand als Paradiso, waar de zangeres vandaag de dag nog steeds het meest bekend om staat, krijgt Grönloh eerst gouden en daarna platina platen. In 1964 doet ze mee aan het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen met het liedje Jij bent mijn leven.
In Azië en Nederland is Grönloh inmiddels binnen, en even later weet de zangeres ook Duitsland voor zich te winnen. In de eerste helft van jaren zestig treedt ze regelmatig op voor de Duitse televisie. Grönloh heeft inmiddels fans over de hele wereld, al spant haar populariteit in Indonesië, Maleisië, Singapore en Japan toch nog steeds de kroon. En daarom neemt de zangeres, speciaal voor het uitroepen van de nieuwe republiek Maleisië, een Engelse versie van Brandend Zand op, met de titel Oh Malaysia. Het nummer wordt wederom zo populair, dat men overweegt er het nieuwe volkslied van te maken.
Na 1965 neemt Grönloh afscheid van haar reputatie als tienerzangeres. Haar nummers worden steeds volwassener en minder commercieel. Vanaf de jaren zeventig focust Grönloh voornamelijk op Nederlandse luisterliedjes en jazz, maar haar tournees door Azië blijft ze doen. Op maatschappelijk vlak zet de zangeres zich in voor de acceptatie van homo’s en probeert ze het taboe rondom aids te doorbreken. Ze geeft een aantal benefietconcerten om de ziekte onder de aandacht te brengen.
In 1997 wordt de zangeres door koningin Beatrix benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Het is een mooi jaar voor de zangeres, want later verschijnt ze ook in het Guinness Book of Records voor de langste tijd aan de top in de hitparade, namelijk 37 maanden aan één stuk. De nieuwe eeuw begint echter minder goed dan dat ze de jaren negentig afsloot: haar echtgenoot Wim-Jaap van der Laan overlijdt in 2004 op 65-jarige leeftijd. De twee waren veertig jaar getrouwd.
In 2016 wordt ook Grönloh zelf ziek. Een zware longembolie zorgt ervoor dat ze afhankelijk wordt van een zuurstofapparaat. Ze zet haar optredens door, maar al snel merkt ze dat ze dit niet lang meer volhoudt. In juni 2017 besluit ze, op de dag voor haar 75ste verjaardag, om te stoppen met zingen. Naar eigen zeggen valt het optreden haar te zwaar en heeft ze moeite met ademhalen. Ruim een jaar later, op 14 september 2018, overlijdt de zangeres in haar woning in Frankrijk. Grönloh en haar muziek zullen voor altijd herinnerd worden.
Lees ook
Zangeres Anneke Grönloh (76) overleden
Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.