De documentaire Hormoonrevolutie laat zien wat hormonen met ons lichaam doen. Voor Ryan (31) hebben hormonen een cruciale rol in diens leven gespeeld.
Ryan is non-binair. “Ik ben geen man en geen vrouw. Ik zweef daarbuiten.”
Non-binair
Ryan werd geboren als vrouw, maar voelde zich altijd heel mannelijk. “Toen ik tien jaar oud was, verbloemde ik mijn beginnende borstgroei met een trui van mijn moeder. Ik wilde dat mensen dat niet zagen. Het was niet wie ik was. Toen ik begon met hormonen zagen veel mensen mij als man. Ik kwam erachter dat dit label ook niet bij mij past. Naast man en vrouw is er meer ruimte. Die ruimte past goed bij mij.”
Hormonen
Tijdens Ryans transitie krijgt die een hormoonbehandeling. “Hormonen, en met name het geslachtshormoon testosteron, hebben een enorme impact op mijn leven gehad. Ik had echt iets nodig om bij mijn gevoel te komen en gelukkig te zijn. Ik was er nu niet meer geweest, als ik geen hormonen had gehad toen ik in transitie ging. Door hormonen voel ik mij fysiek weer fijn in mijn lijf. Maar ook mentaal: dankzij hormonen wil ik mijn leven weer leven.”
“Ik had nooit een kinderwens, maar toen ik het kind van mijn zus in mijn armen had, wist ik: dit wil ik ook. Maar de titel moeder past niet bij mij. Ik kwam erachter dat ik mijn kinderwens op mijn eigen manier kan invullen. De benamingen baba en ouder passen wel bij mij.” Om diens cyclus weer op gang te krijgen, moet Ryan stoppen met testosteron. Ryan en diens partner David raken in verwachting van hun kind. “Ik vind de foto waarop ik zwanger ben het mooiste beeld dat er bestaat. Naast mijn zwangere buik, zie je ook mijn tatoeage en grote baard.”
Bekijk de documentaire Hormoonrevolutie van deVPROhier terug.
Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 0800-0113 of ga naar www.113.nl. Stichting Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.