Een wedstrijd van 10 kilometer hardlopen is al een prestatie op zich, maar voor de 33-jarige Lesley te Pas-Smit was het deze keer éxtra bijzonder.
De fysiotherapeut finishte hoogzwanger als tweede op de 10 kilometer tijdens de Enschede Marathon.
Een wedstrijd van 10 kilometer hardlopen is al een prestatie op zich, maar voor de 33-jarige Lesley te Pas-Smit was het deze keer éxtra bijzonder.
De fysiotherapeut finishte hoogzwanger als tweede op de 10 kilometer tijdens de Enschede Marathon.
“Het heeft bij veel mensen een hoop losgemaakt, maar ik ben heus niet vol gas gegaan”, aldus de fysiotherapeut tegen LINDA. Ze merkt dat zwanger zijn en sporten nog een wat ‘stoffig imago’ heeft. Terwijl het volgens Te Pas-Smit echt wel verantwoord is om nog met zoveel weken zwangerschap (31 in haar geval) mee te doen aan een hardloopwedstrijd.
“Ik wil laten zien dat je gewoon prima fit kunt blijven en het best goed voor je is. Natuurlijk heb ik wel met mijn verloskundige overlegd. Ik ben zelf fysiotherapeut, dus ik weet ook wel wat wel en niet kan in grote lijnen. Maar ik wilde van haar toch graag goedkeuring hebben of hardlopen tijdens de zwangerschap verantwoord is.”
Die goedkeuring kreeg Te Pas-Smit. “Ze zei dat het juist wordt aangeraden om tijdens je zwangerschap te blijven sporten, maar dat ik wel mijn niveau moest aanpassen. Je moet gewoon goed naar je lijf luisteren. Als ik last van mijn bekken zou krijgen, ben ik de laatste die gaat hardlopen. Maar ik heb gewoon ontzettend veel geluk dat ik nauwelijks kwaaltjes heb, in ieder geval geen die mij belemmeren in het hardlopen.”
Te Pas-Smit finishte zondag als tweede op de 10 kilometer. Hoogzwanger hardlopen en dan ook nog zó eindigen: een knappe prestatie. “Ik ben absoluut niet voluit gegaan. Mijn verloskundige zei van te voren dat het niet verantwoord is om in de rode zones te treden en je hartslag omhoog te jagen waardoor je lichaamstemperatuur wat kan oplopen. Dat is niet gunstig voor de baby. Want als jij het benauwd hebt, heeft jouw baby dat ook.”
Het was voor de fanatieke hardloper een thuiswedstrijd waar ze enorm van genoten heeft. “Het was heel erg leuk. Normaal gesproken ga ik voluit, heb ik oogkleppen op en krijg ik de reacties van langs de kant niet mee. Deze keer wel. Zo hoorde ik een meisje tegen haar moeder zeggen: ‘Kijk mama, zij heeft een baby in haar buik. Dat vind ik echt leuk.'”
Of ze door blijft lopen tot de dag van de bevalling? “Zolang ik mij goed voel zeker. Het kan best dat mijn buik in de weg gaat zitten of dat ik wel bekkenklachten krijg, dan stop ik abrupt. Ik ken iemand die ’s ochtends nog ging hardlopen en ’s avonds is bevallen. Hoe fitter je de bevalling ingaat, hoe sneller het herstel en hoe kleiner de kans op complicaties. Het is beter dan tijdens je zwangerschap als een zoutzak op de bank blijven zitten.”
Na de bevalling hoopt Te Pas-Smit langzaam het hardlopen weer op te pakken. “Ik probeer verstandig te zijn, want het wordt afraden om de eerste 12 weken je bekken te veel te belasten. Maar na die periode wil ik het weer langzaam opbouwen. Ik weet niet of ik ook weer nationaal en internationaal mee ga doen aan wedstrijden. Al zeggen ze: eens een hardloper, altijd een hardloper. Ik ben alleen niet iemand die met een kleintje alles opzij zet om weer op mijn oude niveau te komen. Ik zie het tegen die tijd wel.”
Hoogzwanger hardlopen, is dat wel goed voor de baby?Lees ook