Eén op de vijftig kinderen is hoogbegaafd en vaak worden ze gezien als betweters, bazig of als kinderen die zichzelf beter voelen dan anderen. Maar kloppen die vooroordelen wel?
Het Belgische magazine Knack zoekt naar het antwoord.
Hoogbegaafde kinderen
Over hoogbegaafde mensen – en dan ook vooral kinderen – bestaan veel vooroordelen. ‘Het zouden onaangepaste nerds zijn, die wel fenomenaal kunnen rekenen, maar zwak zijn in sport en weinig empathie hebben’, zo geeft Knack al aan. Daardoor hebben ze het vaak ook een stuk moeilijker op school dan andere kinderen. Volgens Björn Zwakhoven, coach bij Hoogbloeier – een expertisecentrum voor hoogbegaafdheid, zijn de vooroordelen over hoogbegaafde kinderen dan ook niet eerlijk. “Veel leraren hebben een hekel aan kinderen die met mogelijkheden komen, waar ze zelf niet aan hebben gedacht. Wie zich afgewezen of niet uitgedaagd voelt, haakt af. Logisch toch?”
Frustratie en ongeduld
Victor is negen jaar en hoogbegaafd. Hij wist als kleuter al dat hij anders was dan anderen. Op een dag blafte zijn juffrouw hem af, omdat hij zei dat zijn talenten “zijn geheugen en verstand zijn”. Door zulke voorvallen, ging Victor naar een andere school. Daar leert hij hoe hij omgaat met andere kinderen. Zo leert hij dat hij moet blijven uitleggen dat hij hoogbegaafd is. “En dat je je geduld niet mag verliezen, zelfs als het niet zo snel gaat als jij wilt.”
Lees het hele artikel en de verhalen van andere kinderen hier (€).
Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).
Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.