Eenzaamheid en weinig houvast. Het zal je niet verbazen dat steeds meer jongeren door de coronamaatregelen met psychische klachten kampen. De Hogeschool Rotterdam start daarom een GGZ-spreekuur.
Hogeschool Rotterdam start GGZ-spreekuur: 'Aantal studenten met psychische klachten flink toegenomen'
‘Nu alles weer open mag raken ze overprikkeld’
Psychische klachten
Menno Siljee is manager studentenwelzijn aan de hogeschool: “We merken dat er steeds meer studenten op onze school rondlopen met zwaardere mentale klachten.” De school telt zo’n 40 duizend studenten en jaarlijks zoekt 6,5 duizend daarvan hulp bij hun decaan. “Het gaat dan om bredere zorgen en problemen. Hieronder valt ook huisvesting en financiën.”
Toch heeft de hogeschool gemerkt dat met name vanaf dit collegejaar het aantal studenten met psychische klachten is toegenomen. “Dit heeft zeker te maken met de coronacrisis. Studenten voelen zich opgesloten en zijn vereenzaamd. Nu alles weer open mag raken ze overprikkeld. Dat zorgt op den duur voor allerlei mentale problemen”, aldus Siljee.
Wachtlijsten
De Hogeschool Rotterdam staat hier overigens niet alleen in. Door het hele land zijn geluiden te horen van de mentale impact die de coronacrisis heeft op jongeren.
Om de drempel naar een psycholoog zo laag mogelijk te maken, start de hogeschool daarom een GGZ-spreekuur. “Studenten worden vanuit de decaan dan doorgestuurd naar de psycholoog. De psycholoog kan dan vervolgens een diagnose vaststellen en zorgen voor een doorverwijzing.”
Hoewel deze stap drempelverlagend werkt, is het probleem nog lang niet opgelost. De wachtlijsten voor verdere behandeling bij de GGZ zijn enorm waardoor studenten alsnog tussen wal en schip dreigen te vallen.
Veel psychische klachten en drugsgebruik onder studenten door coronacrisisLees ook