Op 31 augustus 2020 is het alweer 23 jaar geleden dat prinses Diana om het leven kwam. We blikken terug: hoe groeide de verlegen kleuterjuf uit tot een groot stijlicoon?
Precies 23 jaar geleden stierf Diana: zo werd ze een stijlicoon
Lady Diana Spencer ontmoette prins Charles op haar negentiende. Een jaar later verloofden de twee zich. Ze kwam het Britse koningshuis binnen als een Sloane Ranger. Die term slaat op Sloane Square, het favoriete Londense shoppinggebied voor welgestelde meisjes. Het uniform van de Britse upper class bestond uit tweed, paard rijbroeken, fluwelen haarbanden, twinsets, parelkettingen, loafers en zijden sjaaltjes. Zo kleedde ook Diana zich in haar tijd als kinderjuf: wollen truitje over een witte blouse en een zedige roklengte.
Lees ook
Waarom Linda de Mol op de cover staat als prinses Diana
Veilig terrein
Naarmate het serieuzer werd met Charles, werd haar look traditioneler. Ze was nog verlegen en onzeker, en trok zich terug op veilig terrein: degelijk tweed en rucheskragen met een fluwelen strikje eromheen. Toen al werd haar look veel gekopieerd. “Ze was jong en we waren begin jaren tachtig niet verwend met personen die tot de verbeelding spraken,” zegt Alexandra Shulman, voormalig hoofdredacteur van de Britse Vogue. “Een fluwelen strikje was heel betaalbaar en het maakte je een beetje ‘Diana’. Het werd een ongekende rage.”
Kleding als communicatiemiddel
In de evolutie van haar stijl zie je de ontwikkeling van een vrouw terug, meent Eleri Lynn. Ze is curator van de expositie Diana: Her Fashion Story, die momenteel te zien is in Kensington Palace. “Ze was een vrouw die emancipeerde, dol was op haar kinderen, haar huwelijk zag stuklopen en uiteindelijk besloot haar geluk niet meer van anderen af te laten hangen. Er zijn maar weinig beelden waarop ze spreekt, Diana communiceerde vooral door middel van haar kleding.”
Gevoel voor gelegenheid
Die paste ze feilloos aan op de gelegenheid. Voor buitenlandse bezoeken koos ze koninklijke glamour, voor hospices, ziekenhuizen en filantropische momenten droeg ze zachte stoffen in vrolijke kleuren. Handschoenen droeg ze niet omdat ze graag de handen van anderen vasthield. Voor bezoeken aan kinderen koos ze expres grove sieraden zodat de kinderen ermee konden spelen.
Steeds gedurfder
Naarmate ze ouder werd, en haar huwelijk met Charles onder druk kwam te staan, werden haar kledingkeuzes gedurfder. Vastbesloten om een modernere stijl neer te zetten, kreeg Diana met name na de geboorte van William in 1982 steeds meer vertrouwen in haar eigen smaak. Er kwam ook meer kleur en glamour in haar garderobe: paars en rood voor een bezoek aan Hongkong en voor de British Fashion Awards droeg Diana een combinatie die geheel was bezet met steentjes en parels: ze noemde het haar Elvis-jurk.
Wraakjurk
Sprekend voor die ontwikkeling is het offshoulder zwarte jurkje waarmee Diana in juni 1994 een galadiner bezocht. De huwelijkscrisis van de Wales’jes lag op straat. Op de avond dat Charles bij een bevriende interviewer op tv zijn zegje mocht doen over zijn relatie met Camilla Parker-Bowles, verscheen Diana in die volmaakte wraakjurk, op killerheels, en met een stralende lach. Niet Charles’ verdediging haalde de volgende dag de voorpagina’s, maar zijn aanstaande ex, die even liet zien wat hij allemaal had versmaad.
Vakantie-ensembles
De laatste outfits waarin de prinses te zien was, waren die van een vakantie: badpakken waarin ze in de zon lag op een jacht bij Saint- Tropez. Ze droeg jeans en T-shirts, op de avond van haar dood was ze gekleed in zwartsatijnen slingbacks en een jasje van Armani, met een body, broek en riem van Ralph Lauren. Diana verongelukte op 31 augustus 1997 in Parijs en werd op 6 september begraven in een zwarte wikkeljurk met lange mouwen. Tijdloos chic, voor de eeuwigheid.
Lady Kitty Spencer
Het nichtje van Diana wordt ook geroemd om haar stijl. voor wie oplet zijn er een hoop overeenkomsten te zien tussen de outfitkeuzes van Kitty Spencer en haar tante.