Er werd veel over gepraat op en na Koningsdag: de mensen die zich op Twitter negatief uitlieten over onze kroonprinses Amalia. Maar was die ophef wel terecht?
Journalist Loes Reijmer zocht het uit voor de Volkskrant.
Loes was namelijk voor de verandering niét buiten aan het feestvieren, maar zat – zoals ze zelf schrijft – ‘nogal zwanger een oranjetompouce naar binnen te schuiven op de bank. Televisie aan, telefoon met Twitter in de hand.’ En daar viel haar iets op: er kwamen ontzettend veel verontwaardigde tweets binnen óver de beledigingen, maar de beledigende tweets zelf waren veel lastiger te vinden. Hoe kan het dan dat veel media (ja, wij ook) er toch aandacht aan besteedden?
Het zit toch anders
Loes besloot alle tweets na te lopen die tijdens de NOS-registratie van Koningsdag en in de vier uur daarna waren geplaatst. Er werden in die tijd 1900 tweets over de uitzending de wereld in gestuurd. En wat viel op? In ‘slechts’ 32 tweets werd Amalia ‘gefatshamed’. De helft van die tweets was ook nog eens afkomstig van één account, dat onder de naam ‘Vaak Provocatief’ Twittert. Nog steeds naar, maar minder groot dan het werd voorgedaan.
Hoe 32 trollentweets over Amalia werden verheven tot nationale kwestie https://t.co/QDviqSEVe0