Ramen open, genoeg drinken en een hoed op in de zon: het hitteplan heeft vorig jaar duizenden levens gered. Ouderen zijn soms zelfs beter beschermd dan als er geen hittegolf is.
Hoe het hitteplan - vanaf vandaag weer van kracht - vorig jaar duizenden levens redde
Dat blijkt uit een analyse van de sterftestatistieken door de Volkskrant.
Extreme hitte
Ook vandaag is code oranje weer van kracht vanwege de extreme hitte. Maar volgens de Volkskrant zijn onze ouderen veilig – want het nationaal hitteplan werkt. In 2007 werd het hitteplan voor het eerst gebruikt, en niet zonder succes. Terwijl er bij hittegolven in 2003, 2004, 2005 en 2006 nog zo’n drieduizend mensen meer omkwamen dan in vergelijkbare weken zonder hittegolf, gingen er tijdens hittegolven in 2013 en 2015 zelfs minder ouderen dood dan normaal.
Geen warme dekens
Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid, en moet uitdroging en oververhitting voorkomen. Het RIVM adviseert mensen ook vandaag om voldoende te drinken, het huis koel te houden en niet onder een te warme deken te slapen. De temperaturen kunnen in de loop van de dag oplopen tot 34 graden, en ook ’s nachts koelt het nauwelijks af.
Lees ook
Waarom het spoor hier bij één hete dag al krom trekt: en in Griekenland niet
Bewustzijn
Volgens Werner Hagens, coördinator van het hitteplan bij het RIVM, is het lastig om de lagere sterftecijfers toe te schrijven specifieke maatregelen. Er is nu ook airco, meer welvaart, en beter isolatie, zegt hij tegen de Volkskrant. Maar het bewustzijn is wel groter, zegt Hagens. ” Het publiek heeft er meer oog voor gekregen dat warm weer niet alleen een fijne periode is waarin je een terrasje pakt, maar dat kwetsbare mensen er ook aan kunnen sterven.”