Ondanks de hoge, recordbrekende temperaturen, zijn sporters zich amper bewust van de risico’s op oververhitting.
In een peiling van het Rode Kruis komt naar voren dat een meerderheid van de sporters denkt dat ze zelf nooit oververhit zullen raken.
Van oververhitting naar hitteberoerte
“Oververhitting klinkt misschien niet ernstig, maar kan uiteindelijk leiden tot ernstige situaties als hitte-uitputting en zelfs een hitteberoerte”, licht Peter Paul Tenthof van Noorden namens het Rode Kruis toe. Uit de peiling blijkt dat maar een klein deel van de sporters de symptomen herkent, zoals bonkende hoofdpijn, concentratieverlies, spierkrampen, hevige vermoeidheid en overtollig zweten.
Van de ondervraagden antwoordt het merendeel dat ze niet weten hoe ze iemand kunnen helpen die oververhit is. Volgens het Rode Kruis is het belangrijk om hulp te zoeken, wanneer je als sporter oververhit raakt. Als de ongelukkige buiten bewustzijn raakt, is het belangrijk om 112 te bellen en de sporter af te koelen.
Inspanning
Oververhitting komt overigens niet alleen voor wanneer het warm is buiten, het kan ook komen door fysieke inspanning. Een sporter kan volgens het Rode Kruis het beste luchtige kleding dragen en voldoende suikers eten om oververhitting te helpen voorkomen. Meer tips om te sporten in de hitte? Wij spraken hier eerder sportarts Hiske Kneepkens over. Lees hier haar tips.